Ulkoministeri Haavisto Etyjin ulkoministerikokoukseen Łódźiin, Puolaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) ministerineuvoston kokoukseen Puolan Łódźissa 30. marraskuuta.–1. joulukuuta. Kuluvana vuonna Etyjin puheenjohtajamaana toimii Puola.

Ministerikokouksessa käsitellään Venäjän hyökkäyssodan laajoja vaikutuksia Euroopan turvallisuustilanteeseen ja sen vaikutuksia Etyjin toimintaan. Ulkoministeri Haaviston ohjelmaan sisältyy useita kahdenvälisiä tapaamisia.

Suomi on sitoutunut vakauden ja rauhan edistämiseen Euroopassa. Etyj on Euroopan turvallisuustilanteen heikkenemisestä huolimatta keskeinen vuoropuhelun foorumi Etyjin osallistujavaltioiden kesken ja Etyjin alueen konfliktien ratkaisupyrkimykset ovat merkittävä osa järjestön toimintaa. Etyjissä on 57 osallistujavaltiota eli kaikki Euroopan ja Keski-Aasian maat sekä Yhdysvallat ja Kanada ovat edustettuina yhteistyön piirissä.

Etyjin toiminta jakautuu kolmeen ulottuvuuteen, jotka noudattelevat jo Helsingissä vuonna 1975 sovittujen Etykin korien rakennetta: poliittis-sotilaallinen ulottuvuus, talous- ja ympäristöulottuvuus sekä inhimillinen ulottuvuus. Suomi toimii Etyjin puheenjohtajana vuonna 2025.

Kokouksen julkiset osuudet voi seurata verkossa Etyjin verkkosivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lisätietoja

  • Johanna Lukkarila, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 834
  • Minna Laajava, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö, puh. +358 295 350 128
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.