Ulkoministeri Haavisto Etyjin epäviralliseen ministerikokoukseen Slovakiaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Slovakian Tatravuorilla 9. heinäkuuta järjestettävään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) epäviralliseen ministerikokoukseen. Kokouksen pääteemana on konfliktinehkäisy. Ministerit keskustelevat mahdollisuuksista edistää vakautta ja turvallisuutta Etyjin alueella.

Slovakia toimii Etyjin puheenjohtajana vuonna 2019 ja on nostanut konfliktien ehkäisyn sekä tehokkaan multilateralismin  prioriteeteikseen.

Etyjin rooli konfliktien ratkaisupyrkimyksissä on noussut esiin erityisesti Ukrainan konfliktin myötä. Etyjin monitorointimissio (Special Monitoring Mission, SMM) on keskeinen kansainvälinen toimija Itä-Ukrainassa.

”Ukrainan tulevaisuus vaikuttaa koko Euroopan turvallisuuteen. Keskeistä on saada Itä-Ukrainan konflikti loppumaan. Alueella on vakava humanitaarinen kriisi”, ulkoministeri Pekka Haavisto kirjoitti Ministerin kynästä -kolumnisarjassa aiemmin heinäkuussa.

Suomi tukee Etyjin toimintaa merkittävällä panostuksella. Suomella on noin 35 asiantuntijaa järjestön sihteeristössä ja operaatioissa, näistä yli 20 Ukrainan monitorointimissiossa. Lisäksi Suomi tukee vapaaehtoisrahoituksella Etyjin hankkeita noin 550 000 eurolla vuosittain.

Suomi on myös tukenut Etyjin rauhanvälityskapasiteetin vahvistamista. Suomi toimii järjestön rauhanvälityksen ystäväryhmän puheenjohtajana yhdessä Turkin ja Sveitsin kanssa. Lisäksi Suomella on Etyjissä näkyvä rooli sukupuolten tasa-arvon edistäjänä. Suomi on esimerkiksi aloitteentekijä Etyjin naiset, rauha ja turvallisuus -toimintasuunnitelman laatimisessa.

Ministeri Haavisto tapaa kokouksen yhteydessä muiden Etyjin osallistujavaltioiden ulkoministereitä ja keskustelee mm. Suomen EU-puheenjohtajakauden painotuksista.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, puh. 040 053 6973 ja yksikönpäällikkö Sari Rautio, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikkö, puh. 0295 351 534.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi