Ulkoministeri Haavisto esittelee Suomen EU-puheenjohtajakauden prioriteetteja Euroopan parlamentissa

Ulkoministerin Pekka Haavisto esittelee 2. syyskuuta Euroopan parlamentissa Brysselissä Suomen EU-puheenjohtajakauden painopisteitä ja keskustelee ulkoasiainvaliokunnan jäsenten kanssa EU:n ulkosuhteiden ajankohtaisista kysymyksistä.

Suomi tukee puheenjohtajakaudellaan EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaa edustajaa unionin ulkoisen toiminnan vahvistamisessa EU:n globaalistrategian mukaisesti.

Suomen painopisteitä ovat EU:n ulkoisen toiminnan yhtenäisyyden, johdonmukaisuuden ja tehokkuuden vahvistaminen sekä EU:n yhteisten arvojen turvaaminen kokonaisvaltaisella tavalla.

Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunta (AFET) kuulee ministeri Pekka Haavistoa Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteista EU:n ulkosuhderahoituksen uudistamisesta tulevalle monivuotiselle rahoituskehyskaudelle (2021–2027) sekä EU:n laajentumispolitiikan ja Länsi-Balkanin roolista Euroopan vakauden ja kehityksen edistämisessä. Suomi korostaa myös EU:n aktiivista vuoropuhelua maailmanlaajuisesti ja EU:n ja Afrikan kumppanuuden kehittämistä.

Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunta (AFET) käsittelee ajankohtaisia ulkopoliittisia asioita. Valiokunnan vastuualueita on muun muassa EU:hun liittymistä koskevien neuvottelujen käynnistäminen, seuranta ja päättäminen. Valiokunta myös neuvottelee yhdessä EU-puheenjohtajamaan ja Euroopan komission kanssa EU:n tulevaa ulkosuhderahoitusvälinettä koskevasta lainsäädäntöehdotuksesta niin sanotuissa trilogi-neuvotteluissa.

Ministeri Haaviston esiintyminen ulkoasiainvaliokunnassa kuuluu Suomen EU-puheenjohtajakauteen. EU:n neuvoston puheenjohtajamaan ministerit esittelevät Euroopan parlamentin valiokunnille puheenjohtajakautensa prioriteetit ja käyvät keskustelua europarlamentaarikkojen kanssa.

Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä Euroopan parlamentista(Linkki toiselle verkkosivustolle) klo 17.30 alkaen (Suomen aikaa).

Lisätietoja: ulkoministerin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. +358 295 351 518 sekä vastuuvirkamies Emilia Mustajärvi, puh. + 358 295 350 376

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi