Ulkoministeri Haavisto Barentsin euroarktisen neuvoston kokoukseen Tromssaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Barentsin euroarktisen neuvoston ulkoministerikokoukseen 25.–26. lokakuuta Tromssassa. Kokous päättää Norjan puheenjohtajakauden, jonka jälkeen puheenjohtajuus siirtyy seuraavaksi kahdeksi vuodeksi Suomelle.

Ministereiden on tarkoitus hyväksyä  kokouksessa uuden Barentsin alueen hankerahaston perustaminen, uusi Barentsin ilmastopoliittinen toimintaohjelma sekä kokouskannanotto, jossa on yhteenveto Norjan puheenjohtajuuskauden saavutuksista ja joka viitoittaa Suomen puheenjohtajuuskauden tulevia painopisteitä.

Suomen tavoitteena on puheenjohtajuuskautensa aikana edistää kestävää kehitystä ja terveellistä ympäristöä, ihmisten välisiä kontakteja sekä liikennettä ja hyviä yhteyksiä. Suomi tulee erityisesti toimimaan Barentsin alkuperäislajien vahvistamiseksi ja vieraslajien torjumiseksi. Kokouksen yhteydessä pidetään myös Barentsin alueen nuorten oma huippukokous.

Suomen puheenjohtajuuskauden loppuun vuodelle 2023 ajoittuu Barentsin yhteistyön 30-vuotismerkkivuosi.

Kokouksen yhteydessä ulkoministeri Haavistolla on myös kahdenvälisiä tapaamisia, mm. Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldtin, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin sekä Nenetsian autonomisen piirikunnan kuvernööri Juri Bezdudnyn kanssa.

Barentsin euroarktisen neuvoston jäseniä ovat Pohjoismaat, Venäjä ja EU. Lisäksi neuvoston työhön osallistuvat alkuperäiskansojen ja alueneuvoston edustajat. Suomelle alueellinen yhteistyö, ml. Barents-yhteistyö, on tärkeä keino edistää lähialueiden vakautta ja turvallisuutta, kestävää kehitystä ja taloudellisia toimintamahdollisuuksia.

Lisätietoja:

Ulkoministerin erityisavustaja Otto Turtonen, puh. +358 295 350 015

Barentsin ja Pohjoinen ulottuvuuden suurlähettiläs Jari Vilén puh. +358 50 529 6321

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.