Ulkoministeri Haavisto Afganistanissa - apukonferenssin järjestelyt loppusuoralla

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Afganistanissa maanantaina ja tiistaina 26.-27. lokakuuta. Vierailun päätarkoituksena oli keskustella ajankohtaisista asioista sekä Suomen, Afganistanin hallituksen ja YK:n yhdessä järjestämästä Afganistan-konferenssista marraskuussa. ”Afganistan-apukonferenssi järjestetään keskellä historiallista rauhanprosessia. Kansainvälisen yhteisön tukea tarvitaan, jotta rauha voi rakentua kestävälle pohjalle. Suomen rooli konferenssin järjestäjänä on keskeinen tämän tuen varmistamiseksi”, Haavisto sanoo.

Afganistan on tienhaarassa: rauhanneuvottelut hallituksen ja Taliban-liikkeen välillä käynnistyivät syyskuussa Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Suomi toivoo neuvottelujen johtavan kestävään rauhaan, joka takaa viimeisten 19 vuoden saavutukset naisten oikeuksien, demokratian ja inhimillisen kehityksen saralla, ja edistää niitä edelleen.  ”Väkivallan täytyy päättyä, jotta rauhanprosessi voi onnistua. Suomi vetoaa osapuoliin välittömän tulitauon julistamiseksi. Maassa on sodittu neljä vuosikymmentä. Afganistanilaiset ansaitsevat jo rauhan”, ulkoministeri Haavisto painottaa.

Suomi valmistelee Afganistanin apukonferenssia Genevessä 23.-24. marraskuuta yhdessä Afganistanin hallituksen ja YK:n Afganistanin avustusoperaatio UNAMAn kanssa. Pandemian vuoksi konferenssi järjestetään hybridimuotoisena. Kokousvieraat voivat osallistua myös virtuaalisesti. Valmistelut ovat edenneet hyvässä yhteistyössä ja aikataulussaan. Konferenssissa avunantajamaiden on määrä ilmoittaa sitoutumisestaan Afganistanin tukemiseen seuraavan neljän vuoden aikana sekä sopia tuen linjoista ja ehdoista. 

”Vakaa ja taloudellisesti omillaan pärjäävä Afganistan on myös suomalaisten ja koko EU:n etu. Tämän saavuttaminen on pitkä ja vaikea tie, mutta rauhanprosessi tarjoaa nyt mahdollisuuden ottaa merkittävä askel eteenpäin”, ulkoministeri Haavisto toteaa. 

Keskustelut Afganistanissa hallituksen sekä järjestöjen kanssa

Ulkoministeri Haavisto tapasi Kabuliin suuntautuneen matkansa aikana presidentti Ashraf Ghanin, varapresidentti Amrullah Salehin, ulkoministeri Mohammad Hanif Atmarin, finanssiministeri Abdul Hadi Arghandiwalin, rauhanministeri Seyed Sadat Mansoor Naderin, kansallisen turvallisuusneuvonantajan Hamdullah Mohibin, Naton siviiliedustajan Stefano Pontecorvon sekä diplomaatteja. 

Keskusteluissa Afganistanin poliittisen johdon kanssa käsiteltiin apukonferenssia, rauhanprosessia, turvallisuustilannetta sekä kahdenvälisiä asioita. Ulkoministeri Haavisto ilmaisi Suomen vahvan tuen rauhanprosessille sekä sitoutumisen Afganistanin tukemiseen. Naisten oikeudet sekä ihmisoikeusasiat olivat tärkeä osa keskusteluja. Ulkoministeri Haavisto nosti esiin myös maidemme välisen yhteistyön muuttoliikekysymysten alalla.

Yhtenä matkan keskeisenä tavoitteena oli kuulla Afganistanissa toimivia kansalaisjärjestöjä. Ulkoministeri Haavisto osallistui kehitystä ja apukonferenssia käsitelleeseen pyöreän pöydän keskusteluun. Hän tapasi paikallisten ja kansainvälisten järjestöjen edustajia, mukaan lukien UN Womenin maajohtajan Aleta Millerin, sekä maassa kehitysyhteistyötehtävissä työskenteleviä suomalaisia. 

Ulkoministeri Haavisto keskusteli puhelimitse suomalaisten kriisinhallintajoukkojen osaston vanhimman, eversti Joni Lindemanin kanssa ja lähetti terveisensä joukoille. Tällä hetkellä Nato-johtoisessa Resolute Support –kriisinhallintaoperaatiossa palvelee noin 60 suomalaista.

Suomi on osallistunut kansainväliseen yhteistyöhön Afganistanin vakauttamiseksi, jälleenrakentamiseksi ja kehittämiseksi vuodesta 2002 lähtien. Suomi edistää rauhaa ja turvallisuutta, taloudellista ja sosiaalista kehitystä sekä ihmisoikeuksien, erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien, toteutumista Afganistanissa. 

Suomen tavoitteena on vakaa Afganistan, joka kunnioittaa kansainvälisen oikeuden periaatteita, seisoo taloudellisesti omilla jaloillaan eikä aiheuta uhkaa kansainväliselle turvallisuudelle terrorismin tai järjestäytyneen rikollisuuden toiminnan kautta. Suomen vuosittainen kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu Afganistaniin on yhteensä noin 28 miljoonaa euroa, joka ohjataan pääosin Maailmanpankin, YK-järjestelmän ja kansalaisjärjestöjen kautta. 

Ulkoministeri Haaviston vierailusta ei tiedotettu ennen matkaa turvallisuussyistä.


Edellisen suomalaisen ministerivierailun Afganistaniin teki ulkoministeri Timo Soini vuonna 2016.

Lisätietoja:

Otto Turtonen, ulkoministerin erityisavustaja, p. +358 295 350 015 ja Matti Keppo, Afganistan-tiiminvetäjä, p. +358 295 535 0778.
https://um.fi/afghanistan-conference-2020
 

2020 Afghanistan Conference 

Kuvia vierailusta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)