Ulkoministeri Erkki Tuomioja: Kehitysmaille helpotusta lääkepatentteihin


Kehitysmaiden asema on tärkein kysymys maailman kauppajärjestön WTO:n tänään alkavassa kokouksessa Dohassa, arvioi ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kehitysmaat tarvitsevat tuotteilleen esteettömän pääsyn maailmanmarkkinoille sekä helpotusta lääkepatentteihin.

Tuomioja pitää erittäin tärkeänä sitä, että WTO onnistuu Dohan kokouksessaan aloittamaan uuden laajan neuvottelukierroksen. Uusilla neuvotteluilla tulee taata kehitysmaiden teollisuus-, tekstiili- ja maataloustuotteiden esteetön pääsy maailmanmarkkinoille.

Kehitysmaiden väestön elinmahdollisuuksia on parannettava myös kohdennetuin keinoin, Tuomioja toteaa. Hän pitää perusteltuna vapauttaa muun muassa erilaisten lääkevalmisteiden patentteja ja lisenssiointeja, jotta kehitysmaiden kansaterveystilanne kohenisi. Tällaisella toiminnalla on suuri merkitys, kun pyritään rajaamaan esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan vaikean AIDS-ongelman kauaskantoisia vaikutuksia. Tasapainoisen väestörakenteen turvaaminen on kaiken kehityksen edellytys, ja siinä AIDS:n nujertaminen on ratkaisevan tärkeää, Tuomioja katsoo.

Dohassa on kysymys siitä, että maailmankaupan pelisääntöjä kehitetään vastaamaan paremmin ihmisten perusteltuihin huoliin vapaakaupan vaikutuksista työn perusoikeuksiin, ympäristöön, kansallisiin kulttuureihin ja julkisten palvelujen asemaan, Tuomioja tiivistää. Tämä edellyttää WTO:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen työnjaon selkeyttämistä.

WTO kokoontuu Dohassa Qatarissa 9.-13. marraskuuta. Päätökset tehdään yhteisesti 142 maan konsensuksella.

Ulkoministeri Tuomioja on sosialidemokraattisten puolueiden maailmanjärjestön Sosialistisen Internationaalin WTO-työryhmän puheenjohtaja.










EU