Utrikesminister Tuomioja: Globaliseringen kan stärka små kulturer

Även globaliseringens kulturella diemsion är värd en ordentlig diskussion, sade utrikesminister Erkki Tuomioja när han öppnade ARS-01-utställningen i konstmuseet Kiasma i Helsingfors på lördagen. Han påminde att konsten har en förmåga att öppna ovh idga vyer i en ökande ny internationalisering. “Globaliseringen ses alltför ofta bara som ett segertåg för okontrollerade marknadskrafter och en västerländsk masskultur. Därvid glömmer man de betydande positiva möjligheterna, av vilka ett är det mångkulturella”.

Tidigare spred internationaliseringen några starka dominerande kulturer runt världen. Nu kan globaliseringen närma och jämställa alla kulturer, även de små. Alla har att göra med varandra. ”Vi lever i en mångkulturell tid, där människan i sin egen vardag samtidigt verker inom och nära många kulturer. Internationaliseringen och det mångkulturella har berikat vårt samhälle och gjort det mångsidigt”, beskrev Tuomioja.

I ARS-01-utställningen deltar 73 konstnärer med sina verk. De representerar alla kontinenter. Det har arrangerats ARS-utställningar i 40 år.



kulttuuri