Ulkoministeriö jatkaa nuorten rauhantyön tukemista Irakissa ja Afganistanissa Salam-hankkeella

Ulkoministeriön rauhaa ja sovintoa edistävä Salam-projekti saa jatkoa vuosittain järjestettävien työpajojen muodossa vuoteen 2023 saakka. Hankkeen tarkoituksena on antaa irakilaisille ja afganistanilaisille nuorille mahdollisuus verkostoitua ja saada oppia rauhantyöstä ja mediavaikuttamisesta.

Salam-ohjelmassa rohkaistaan nuoria ja annetaan heille työkaluja ja taitoja esimerkiksi mediavaikuttamiseen ja rauhanvälittämiseen – kuvassa Irakin työpajaan osallistuneet vuonna 2019.
Salam-ohjelmassa rohkaistaan nuoria ja annetaan heille työkaluja ja taitoja esimerkiksi mediavaikuttamiseen ja rauhanvälittämiseen – kuvassa Irakin työpajaan osallistuneet vuonna 2019.

Vuoden 2019 aikana Salam for Peace -hankkeessa  luotiin pohja nuorten rauhanlähettiläiden verkostolle. Etenkin Irakissa projekti herätti laajaa huomiota ja ohjelmaan saatiin irakilaisnuorilta noin 1 100 hakemusta ympäri maata.  Kolmen päivän työpajoihin osallistui Irakissa yksitoista nuorta ja Afganistanissa kahdeksan.

“Työpaja antoi paljon tietoa, jota voin hyödyntää työssäni lääketieteen parissa. Ennen minulla oli muutamia ajatuksia rauhasta, mutta työpajassa sain käytännön osaamista esimerkiksi neuvotteluun ja sovitteluun. Lisäksi sain uusia ystäviä”, kertoo viime vuoden Afganistanin työpajaan osallistunut.

“Koen, että lyhyessä ajassa opin paljon rauhan merkityksestä. Kaikki työpajan aiheet olivat kiinnostavia, ja odotan pääseväni jakamaan kokemuksiani ja oppimaani muiden kanssa”, kuvailee toinen Afganistanin työpajan osallistuja.

Osallistujat eli rauhanlähettiläät valitaan nettihakemusten perusteella. Työpajoihin pyritään löytämään nuoria miehiä ja naisia, joilla on toisiinsa nähden erilaista taustaa ja elämänkokemusta.

”Nuorten edustus rauhantyössä on ollut Afganistanissa vähäistä. Nykytilanteen varjossa on erityisen tärkeää korostaa nuorten roolia rauhan rakentamisessa ja tarjota heille uusia tapoja saada äänensä kuuluviin paikallisella tasolla”, Afganistanin työpajojen vastaava tuottaja kertoo.

Tämän vuoden työpajojen teemat ovat rauhanrakentaminen, ilmastokriisi, propagandan tunnistaminen ja siihen puuttuminen sekä konfliktinratkaisu. Lisäksi nuoret harjoittelevat vaikuttavaa viestintää ja tarinankerronnan keinoja.

“Irakin tilanne muuttuu jatkuvasti, mutta suunta on sotien jälkeen kohti jälleenrakennusta. Suomalaisilla instituutioilla on Irakissa hyvä maine, ja meillä on siksi nyt aidosti mahdollisuus tehdä muutos”, kertoo Irakin työpajoista vastaava tuottaja Mustafa Abdulameer.

Salam-projektit toteuttaa ulkoministeriölle suunnittelutoimisto Måndag. Mukana on myös molempien maiden paikallisia nuorisojärjestöjä sekä suomalainen työryhmä, johon kuuluu Adilin ja Abdulameerin lisäksi kirjailija Elina Hirvonen. Projektin etenemistä voi seurata Facebookissa Salam for Peace -sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Lisätietoja:

Rim Mezian, viestintäsuunnittelija, ajankohtaisviestinnän yksikkö, puh. +358 295 351 905
 

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi