Utrikeshandelsminister Vilén hemma hos blivande WTO-chefen i Thailand

Utrikeshandelsminister Jari Vilén diskuterade på onsdagen i Bangkok i Thailand med världshandelsorganisationen WTOs blivande generaldirektör Supachai Panitchpakdi om utsikterna inför den nya handelsrundan. I diskussionerna behandlade man bl.a utvecklingsländernas ställning i de påbörjade WTo-förhandlingarna. Båda poängterade att det vore viktigt för rundans framgång att utvecklingsländerna på en mera jämlik bas kunde delta i förhandlingarna. En framgång förutsätter att dessa länder skulle få allokerad teknisk hjälp. En viktig målsättning är att få beslutsfattarna i utvecklingsländerna att delta och förbinda sig vid dessa förhandlingar.

Det är väsentligt att utvecklingsländerna erhåller bistånd utgående från sina egna behov och att utbildningen inriktas på ländernas egna förmågor. Det är viktigt att utvecklingsländerna uppfattar frihandelns och den gemensamma världehandelns regelverk som nyttigt även för dem, berättade Vilén om sina avslappade diskussioner hemma hos Supachai. Denna gör ett besök i Finland under vårens lopp. Han börjar sitt arbete som WTOs generaldirektör nästa september.

WTO har grundat en utvecklingsfond vars storlek har planerats till 10 miljoner euro. Finland har redan tidigare deltagit i WTOs program för teknisk hjälp och kommer att öka sina insatser i fonden.

I diskussionerna berörde man också Rysslands medlemsförhandlingar meed WTO. Båda ansåg att medlemsprocessen vara brådkande och viktig, men att Ryslland måste klara viktiga anslutningskriterier,t.ex. reformering och verkställighet av lagstiftningen.

Ytterligare uppgifter: Paula Parviainen, pressattaché, tel. 09-1341 5356.







WTO
ulko- ja turvallisuuspolitiikka