Ulkomaankauppaministeri Vilén matkustaa Brasiliaan, Uruguayhyn, Argentinaan, Chileen sekä Venezuelaan


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén jatkaa Barcelonan EU- huippukokouksesta matkaansa Brasiliaan, Uruguayhyn, Argentiinaan, Chileen sekä Venezuelaan 17.-28. maaliskuuta. Ministerin mukana matkustaa 18 suomalaisyrityksen valtuuskunta. Matkan tarkoituksena on edistää suomalaisen vientiteollisuuden mahdollisuuksia Latinalaisessa Amerikassa.

Brasiliassa ministeri Vilén tapaa kehitys-, teollisuus- ja kauppaministeri Sergio Amaralin, kaivos- ja energiaministeri José Jorge de Vasconcelos Liman, varaulkoministeri Osmar Chohfin sekä liikenneministeri João Pimenta da Veiga Filhon. Rio de Janeirossa ministeri osallistuu suomalais-brasilialaiseen seminaariin, jossa esitellään Suomen energia- ja ympäristöosaamista. Sao Paolossa pääpaino on suomalaisen metsäteollisuuden esittelyllä. Ministeri tutustuu kansainvälisiin viestintäalan messuihin Telexpo 2002:een. Brasiliahan on tehnyt päätöksen siirtymisestä eurooppalaiseen matkapuhelinjärjestelmään ja tämän odotetaan avaavan mahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

Uruguayssa ministeri Vilén allekirjoittaa kahdenvälisen investointisuojasopimuksen.

Argentiinaan ministeri Vilén matkustaa tilanteessa, jossa maan talouskriisin odotetaan saavuttaneen pohjansa. Ministerille ja hänen seurueelleen tarjoutuu mahdollisuus kuulla kriisin syistä ja Argentiinan hallituksen suunnitelmista nostaa maa jaloilleen. Buenos Airesissa pidetään suomalais-argentiinalainen vientiseminaari.

Chilen vierailu on jatkoa maan presidentti Lagosin helmikuiselle vierailulle Suomeen. Yhteydet maidemme välillä ovat tiiviit ja Chilen talous on alueen vahvimpia. Santiagossa ministeri Vilén tapaa talous- ja energiaministeri Jorge Rodriguesin, sekä kaivosministeri José Alfonso Dulanto Rencoret´n. Chile on kiinnostunut kaivosteollisuuden lisäksi myös suomalaisesta korkeasta teknologiasta ja koulutuksesta.

Matkan viimeinen vierailukohde on Venezuela, jossa ministeri osallistuu venezuelalaisen puuhioke- ja painopaperitehtaan perustamissopimuksen allekirjoitukseen ja tapaa tuotanto- ja kauppaministeri Anida Bastidasin sekä energia- ja kaivosministeri Alovaro Silva Calderonin.

Suomen kauppavaihto kohdemaiden kanssa on pari prosenttia kokonaiskauppavaihdostamme. Mutta yhä suurempi osuus kauppavaihdosta tapahtuu kolmansien maiden, ennen kaikkea Yhdysvaltojen ja Meksikon kautta. Myös investoinneilla on kasvava merkitys.

Yritysvaltuuskunnassa ovat edustettuina korkea teknologia, energia, metsätalous, metsäteollisuus, konepajateollisuus, kaivosala sekä rahoitus- ja konsulttipalvelut. Matkaan osallistuvat seuraavat yritykset: Andritz, Beweship, Bronto Skylift, Finnvera, Jaakko Pöyry Consulting, KCI Konecranes International, Laurilan Asennus, Metso Paper, Naps systems, Nemo Technologies, Nordea, NIB Nordic Investment Bank, Outokumpu, Partek Forest, Sandvik, Soijafarm, Stora Enso ja Wärtsilä. Yritysvaltuuskunnan puheenjohtajana toimii Wärtsilän Pekka Ahlqvist.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Anne-Sofie Stude-Vidal, puh. 09-1341 5658, lehdistöavustaja Paula Parviainen, puh. 09-1341 5356, sekä ministerin virkamiessihteeri Arja Makkonen, gsm 040-757 8403.