Utrikeshandelsminister Vilén: övergångsperioder nödvändiga för EU subsidier


Enligt ett diskussionspapper beträffande EU-utvidgningens finansieringssvårigheter, som publicerades den 30 januari, skulle det vara möjligt att ta emot tio nya medlemmar år 2004.

"Vissa sökandeländer har bemött kommissionens förslag med kritik, och har konstaterat, att det finns risk för att sökandeländerna indelas i första och andra klassens länder. Så är dock inte fallet", konstaterade utrikeshandelsminister Jari Vilén, som talade vid ett seminarium i Helsingfors på tisdagen. Han poängterade, att även efter EU:s utvidgning bör endast en jordbrukspolitik och en struktur- och kohesionsfondspolitik förekomma. Klart är att det kommer att uppstå övergångsperioder för direkt stöd och strukturstöd, någonting som tillämpats då olika ekonomiska och sociala system anpassats till varandra inom EU.

Övergångsperioder har förekommit tidigare i unionens utvidgningsprocess och är inte i och för sej orättvisa, utan en nödvändighet även för sökandeländerna för att möjliggöra strukturförändringar och en balanserad utvidgning. Producentprisen för jordbruket har i allmänhet inte sjunkit i och med EU-medlemskapet. kulle däremot jordbrukarna i sökandeländerna få fulla EU subventioner efter höjda producentpris, kunde resultatet lätt bli en förstelning av produktionsstrukturen samt sociala orättvisor.

"Då man beslutar om direkt jordbruksstöd bör man se till att det främjar en genomförd strukturförändring inom de nya medlemsländerna och att det leder till en jämn social utveckling. Beträffande finansieringen av utvidgningen kommer man säkert att finna ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt rättvist och balanserat paket", betonade Vilén.

I fortsättningen borde EU:s jordbrukspolitik reformeras så, att man från nuvarande kompensationsstöd övergår till stöd baserat på behovsprövning, då t ex klimatförhållandena skulle spela en större roll än hittills för storleken av jordbruksstödet, sade Vilén.

Regeringen tar ställning till frågan om finansieringssvårigheterna för EU:s utvidgning fredagen den 8 februari.










EU