Utrikeshandelsminister Sasi: Rysslands ekonomiska reformer går i rätt riktning


“Rysslands regering fäster numera bättre uppmärksamhet vid affärslivets verksamhetsförhållanden och strävar lagstiftningsvägen lätta på överdriven byråkrati, t.ex. vid grundande av företag”, konstaterade minister Sasi i sitt tal vid Kymmenedalens handelskammares logistikdagar i Fredrikshamn på måndagen.

Det finns 22 000 obligatoriska standarder i Ryssland, varför man får varmt välkomna ett lagförslag som sänker deras antal till 300-400. Det är också meningen att djungeln av verksamhetslicenser drastiskt skall röjas. Man har redan påbörjat reformeringen av beskattningen. I nästa år sjunker företagens vinstskatt till 24 % och medborgarna berörs av en 13 procents inkomstskatt.

En förnyelse av konkurrenslagen pågår. Man har ännu inte några erfarenheter av tillämpningen av den nya marklagen, men den kommer att möjliggöra t.ex. privat uppköp av mark där det finns produktionsinrättningar. Behandlingen av lagförslaget om äganderätten till jordbruksmark börjar nästa år.

”Turismen från Ryssland till Finland växer positivt, särskilt tågturismen. Finland har fått en trumf i och med att säkerhetskraven får en allt större roll inom turismen. Våra beskickningar i Moskva och Petersburg kommer i år att bevilja tillsammans drygt 300 000 visa. Antalet människor som reste över gränsen växte i fjol till 1,2 miljoner och resande väntas spendera drygt 3 mrd mk i vårt land. Vi har all orsak att fästa allt större uppmärksamhet på utvecklingen av turisttjänster”, påminde minister Sasi.






Venäjä