Utrikeshandelsminister Sasi: Våra Rysslands-relationer har inte urvattnats


Rysslands betydelse som ekonomisk kumpan för Finland växer kontinuerligt. Dessutom är våra relationer till Ryssland fortfarande en prioritet, på vilket vårt EU-medlemskap inverkat positivt, konstaterade utrikeshandelsminister Kimmo Sasi i sitt tal vid Ekonomiska samfundets tillställning I hanken i Helsingfors 24.4. Minister Sasi underskriver inte president Koivistos kritik att våra relationer till Ryssland negligerats. Tvärtom så lever vi i ett mycket aktivt skede. Handeln har vuxit sedan devalveringen 1998 (exporten ökade med 61 % till 20,5 mrd mk år 2 000 medan importen ökade med 36 % till 12,5 mrd mk), och med en tio procents andel är Ryssland nu Finlands tredje största importland.

Det råder en öppen atmosfär i våra handelsekonomiska relationer. Problem löses bl.a på
den finländsk-ryska ekonomiska samarbeteskomissionens möten, som senaste gång sammanträdde i april i Helsingfors under ledning av minister Sasi och den ryka ministern för ekonomisk utveckling och handel German Gref.

PÅ mötet påskyndade man öppningen av den internationella gränsstationen i Salla och Svetogorsk. Det går framåt med gasrörsprojektet från nordvästra Ryssland via Finska viken och Östersjön till Mellan-Europa. Fortum och Gazpprom utgör kärnan i konsortiet som skall exploatera gasfältet Schtokman. För att bygga ett vattenreningsverk i Petersburg har NCC-Skanska-YIT-konsortet undertecknat ett föresatsprotokoll med Vodokanal. Avsikten är att man skall komma i gång med byggarbetet i år. Projektet har fått finansieringsmedel av finska, svenska och danska staten samt av EUs Tacisprogram. Koordinator är Nordiska investeringsbanken. Den ekonomiska kommissionen fann också lösningar på akuta , företagsbaserade problem, som avskaffande av inportförbjudet för metallskrot, transittransporten v sydvästasiatiska produkter till Ryssland via Finland samt säkrande av järnvägsvagnar i trävaruhandeln mellan våra länder.

I den ekonomiska kommissionen påskyndade man förnyandet av investeringsskyddsavtalet. Rysslands regering vill prioritera en förbättring av investeringsatmosfären. Att röja undan hinder för investeringar innebär att man måste ta i tu med frågor rörande skatter, tullar, konkurrens och admistration. Rysslands regering har även förbundit sig att reformera sina gas-, el- och järnvägsmonopol.
Finland stöder Rysslands inträde i WTO. Ett ryskt WTO-medlemskap och en intim integration i den europeiska ekonomin skulle underlätta lösningen av många handelspolitiska problem mellan EU och Ryssland och skulle befrämja handels- och investeringsverksamheten mellan parterna. Allt detta ger vid handen att Finlnds och Rysslands relationer under senaste år blivit starkare, särskilt på det handelsekonomiska området , sade minister Sasi.








Venäjä