Ulkomaankauppaministeri Sasi Euro-Välimeri-kokoukseen Marseilleen 15.-16.11.


Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi edustaa Suomea Marseillessa 15. -16. marraskuuta järjestettävässä Barcelonan prosessin IV ulkoministerikokouksessa eli ns. Euro-Välimeri-kokouksessa.

Marseillen kokouksen keskustelujen pohjana on komission tiedonanto Barcelonan prosessin lujittamiseksi. EU-puheenjohtaja pyrkii saavuttamaan yksimielisyyden uuden MEDA-rahoitusohjelman tasosta vuosille 2000-2006. MEDA on EU:n pääasiallinen rahoituskeino Välimeri-partnereiden taloudellisten rakenneuudistusten ja alueellisen yhteistyön edistämiseksi. Tavoitteena on edelleen Euro-Välimeri-alueen vapaakauppasopimus vuoteen 2010 mennessä.

Lähi-idän tilanne ja valmisteilla oleva Välimeren vakaussopimus tulevat myös keskusteltaviksi, vaikka näille kysymyksille ei nykyisessä poliittisessa tilanteessa haluta antaa liian hallitsevaa sijaa. Laiton siirtolaisuus ja terrorismin vastustaminen noussevat myös korostetusti esille.

Barcelonan julistus allekirjoitettiin marraskuussa 1995 viidentoista EU-maan ja 12 ns. Välimeri-partnerin välillä, joita ovat Marokko, Algeria, Tunisia, Egypti, Israel, Palestiinalaishallinto, Jordania, Libanon, Syyria, Turkki, Kypros ja Malta. Barcelonan julistus luo perustan laaja-alaiselle yhteistyölle poliittisella, taloudellisella ja yhteiskunnallisella alalla. Kerran vuodessa järjestettävien ulkoministerikokousten tarkoituksena on kirjata tapahtunut kehitys ja antaa suuntaviivoja tulevaisuuden toiminnalle.

Ulkoministerikokouksia on pidetty La Vallettassa 1997, Palermossa 1998 ja Stuttgartissa 1999. Näitä kaikkia, kuten edessä olevaa Marseillen kokoustakin, on varjostanut Lähi-idän tilanne, ja vastoinkäymiset rauhanponnisteluissa ovat päinvastaisista yrityksistä huolimatta eriasteisesti heijastuneet ministerikokouksiin. Suomessa pidettiin kolme vuotta sitten ympäristökysymyksiä käsitellyt ministerikokous.

Lisätietoja: ulkoasiainneuvos Heikki Hannikainen, UM/Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikkö, puh: 040-509 6498, tai virkamiessihteeri Arja Makkonen, UM/ulkomaankauppaministerin kanslia, puh: 040-757 8403


EU