Yttrande av utrikeshandelsminister Kimmo Sasi med anledning av EU kommissionens översynsrapporter 8.11.2000


Kommissionen har i dag godkänt de årliga s.k. översynsrapporterna som bedömer hur kandidatländerna har uppfyllt kriterierna för medlemskap i EU. Dessutom har kommissionen antagit en strategi med rekommendationer för processen.

Finland noterar med tillfredsställelse att kandidatländerna i allmänhet har gjort goda framsteg sedan den förra rapporten i oktober 1999. Vad gäller de politiska kriterierna är resultaten uppmuntrande. De flesta länderna har också gjort viktiga framsteg för att möta de ekonomiska kriterierna. Ett antal kandidatländer kan nu betraktas som fungerande marknadsekonomier och en del andra är nästan framme vid detta mål. Finland delar kommissionens uppfattning att ytterligare insatser behövs för det praktiska genomförandet av EU:s regelverk i kandidatländerna. Man efterlyser också en ytterligare förstärkning av de administrativa strukturerna för att det skall bli möjligt att uppfylla villkoren för medlemskap.

Kraftigare insatser behövs nu för att hålla i gång förhandlingsprocessen. Kommissionen föreslår en ny metod för hanteringen av begärda övergångsarrangemang och för att fastställa en detaljerad plan för den återstående förhandlingsprocessen med de länder som kommit längst på vägen. Kommissionens förslag omfattar också en modifierad metod för öppnandet av förhandlingar om de återstående kapitlen med de länder som inlett förhandlingarna i år. Dessa förslag utgör viktiga element i Nice där Europeiska rådet skall besluta om den fortsatta processen.

Vid utgången av 2002 kommer de unionsinterna arrangemangen inför utvidgningen att vara klara. Enligt kommissionen kunde överläggningarna med de mest meriterade länderna slutföras 2002 och nya medlemmar kunde ansluta sig till EU från ingången av 2003, förutsatt att de har slutfört sina förberedelser på vederbörligt sätt. Detta är i linje med slutsatserna från Europeiska rådet i Helsingfors.

Kommissionen föreslår inte ett konkret datum för de första anslutningarna till unionen. Finland delar uppfattningen att det fortfarande är alltför tidigt att fastslå ett konkret datum eftersom detta kunde ta uppmärksamhet från de egentliga förhandlingarna. Det viktiga är att varje kandidatland bedöms enligt objektiva kriterier och på basis av landets egna meriter.

I fråga om Turkiets kandidatur gläder sig Finland åt landets framsteg i enlighet med besluten av Europeiska rådet i Helsingfors. Den nya översynsrapporten och kommissionens i dag lagda förslag om partnerskap för Turkiet är viktiga steg i den process som kommer att leda till att förhandlingar inleds efter att de erforderliga reformerna har slutförts. Kommissionen konstaterar att Turkiet inte ännu uppfyller de politiska kriterierna. Medlemsstaterna kommer att debattera partnerskapet i detalj, varefter det antas av rådet. Dokumentet innehåller en uttömmande förteckning över åtgärder som Turkiet ännu måste vidta för att svara mot anslutningsvillkoren.

Den första debatten med anledning av översynsrapporterna kommer att äga rum i rådet (allmänna ärenden) i Bryssel 20.11.2000. Europeiska rådet i Nice kommer att fatta besluten om den fortsatta processen. Under det svenska ordförandeskapet nästa år kommer utvidgningen att prioriteras. Finland ger Sverige sitt fulla stöd för arbetet för effektiva fortsatta förhandlingar.












EU