Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi vierailee Unkarissa

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi vierailee Unkarissa 15. tammikuuta 2001. Ministeri Sasi tapaa Unkarissa vierailun isäntänä toimivan ulkoministeri János Martonyin lisäksi mm. Unkarin EU-asioiden valtiosihteeri Péter Gottfriedin sekä kauppapoliittisista asioista vastaavan alivaltiosihteeri Péter Balásin.

Keskustelujen aiheina ovat erityisesti EU:n laajentuminen ja Unkarin jäsenyysneuvottelutilanne sekä Nizzan huippukokouksen tulokset.

Unkarin EU-jäsenyysneuvotteluissa on suljettu 14 lukua 31 luvusta. Komission arvion mukaan Unkari täyttää sekä markkinatalous- että kilpailupainejäsenyyskriteerit.

Lisäksi vierailun aikana keskustellaan kahdenvälisen kaupan ja investointien lisäämiseen liittyvistä kysymyksistä.

Ministeri Sasi tapaa myös Unkarissa toimivien suomalaisten yritysten edustajia. Unkarissa toimii tällä hetkellä noin 60 suomalaisyritystä. Suomalaisinvestoinnit Unkariin ovat yhteenlaskettuina 1990-luvun alusta olleet noin 400 miljoonaa dollaria.

Suomen ja Unkarin kauppa on kehittynyt viime vuosina hyvin. Suomelle ylijäämäisen kaupan kokonaisarvo oli viime vuonna ennakkoarvioiden mukaan vajaa 3 miljardia markkaa.

Suomen viennissä suurimpia ryhmiä ovat televiestintälaitteet, koneet sekä paperituotteet. Unkarista tuodaan koneita ja laitteita, kuljetusvälineitä, tekstiilejä ja vaatteita sekä hedelmiä ja vihanneksia.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Alpo Oksanen, puh. 09 - 1341 5600, 040 - 7595755, tai erityisavustaja Jan Vapaavuori, puh: 050 - 522 4922.