Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi Turkkiin ja Hannoverin maailmannäyttelyyn 28.5.-2.6.2000

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi vierailee Istanbulissa ja Ankarassa 29. - 31.5.2000 18-jäsenisen yritysvaltuuskunnan kanssa. Kolmipäiväisen vierailun tavoitteena on edistää Suomen ja Turkin välistä taloudellista yhteistyötä.

Ulkomaankauppaministeri Sasi tapaa maanantaina 29.5. Ankarassa ulkomaankaupasta ja EU-suhteista vastaavan ministeri Tuncay Toskayn, energiasta ja luonnonvaroista vastaavan ministeri Cumhur Ersumerin, terveysministeri Osman Durmusin ja yksityistämisestä ja myös EU-asioista vastaavan ministerin Yüksel Yalovan.

Vierailun aikana käsitellään EUn laajentumisprosessia ja esitellään Suomen tarjoamia mahdollisuuksia, yritystemme osaamista sekä tuote- ja palvelutarjontaa. Suomalaisyritysten promootiotoiminta keskittyy Istanbuliin, jossa järjestetään vienninedistämisseminaari keskiviikkona 31.5.2000.

Suomen kauppa- ja taloussuhteet Turkin kanssa ovat viime vuosina kehittyneet suotuisasti. Turkki on Suomen suurin kauppakumppani Euroopan unionin ulkopuolisista Välimeren maista. Turkin ja Suomen kokonaiskauppavaihto oli 1999 yhteensä 3, 17 mrd markkaa. Suomen vienti Turkkiin kasvoi 25% nousten 2, 66 mrd markkaan. Suomen tuonti Turkista oli hieman yli puoli mrd markkaa. (+16%.) Suomelle selvästi ylijäämäinen tavarakauppa tasapainottuu Suomesta Turkkiin suuntautuvalla matkailulla sekä suomalaisyritysten investoinneilla Turkissa.

Keskiviikkona ministeri Sasi siirtyy Turkista Saksaan, Hannoveriin, jossa hän avaa 1.6. EXPO-2000-näyttelyn Suomen paviljongin sekä osallistuu EU-paviljongin avajaisiin. EXPOn avajaispäivänä
ministeri Sasilla on myös lehdistötapaaminen klo 15.30-16.00 Suomen paviljongissa.

Kotimaahan ministeri Sasi palaa 2.6.2000.