Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi: Suomi panostaa Latinalaiseen Amerikkaan

Avauspuheenvuorossaan Latinalaisen Amerikan talousseminaarissa 28. marraskuuta Helsingissä ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi totesi Latinalaisen Amerikan olevan nopeasti elpymässä parin vuoden takaisesta maailmanlaajuisesta talouskriisistä. IMF World Economic Outlook arvioi alueen bruttokansantuotteen nousevan 4,0 % tänä ja 4,7 % ensi vuoden loppuun mennessä. Elpymistä vauhdittavat yksityiset investoinnit ja kulutuksen lisääntyminen. Myös pitkän ajan ennusteet näyttävät valoisilta, kun aiemmat uudistustoimenpiteet, mm. talouden yksityistäminen ja kaupan vapauttaminen, alkavat tehota.

Talouskasvun myötä myös Suomen ja Latinalaisen Amerikan maiden välinen kauppa on lisääntynyt huomattavasti vuoden aikana. Nousevasta, yli 500 miljoonan asukkaan markkina-alueesta on tullut entistä houkuttelevampi kohde suomalaisillekin yrityksille. Perinteisesti Latinalainen Amerikka on Suomen suurin kahvintuoja, Suomi on taas vienyt alueelle paperituotteita ja -koneita.

Suomi panostaa suhteisiinsa Latinalaiseen Amerikkaan sekä olemalla läsnä alueella että toimimalla EU:n kautta. Suomella on seitsemän edustustoa alueen maissa. EU-puheenjohtajuuskaudellamme neuvoteltiin suurin osa EU:n ja Meksikon välisestä vapaakauppasopimuksesta. Niin ikään EU:n ja Latinalaisen Amerikan välisen Rion huippukokouksen seurantakokous pidettiin Tuusulassa. Saksan Mainzissa järjestettyyn alueiden väliseen kaupalliseen huippukokoukseen osallistui myös suomalaisia yrityksiä ja neuvostoa edusti ministeri Sasi.

Suomi toivoo EU:n ja Latinalaisen Amerikan välille onnistunutta kauppadialogia. EU:n taloudellinen kasvu on pitkälti riippuvainen sen suhteista Latinalaisen Amerikan kaltaisiin nouseviin talousalueisiin. Latinalainen Amerikka on EU:n luonnollinen kauppakumppani jo alueiden välisistä historiallisista yhteyksistä johtuen. Suhteita onkin kehitetty menestyksellisesti mm. äskettäin solmitulla EU:n ja Meksikon vapaakauppasopimuksella sekä parhaillaan käynnissä olevilla EU:n ja Mercosur-maiden sekä Chilen välisillä assosiaationeuvotteluilla.

Opening address by Foreign Trade Minister Kimmo Sasi