Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi allekirjoitti Suomen ja Qatarin välisen investointisuojasopimuksen

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi allekirjoitti Suomen ja Qatarin välisen sijoituksia edistävän ja suojaavan sopimuksen Dohassa tänä aamuna 12. marraskuuta järjestetyssä tilaisuudessa. Qatarin puolelta sopimuksen allekirjoitti maan valtiovarain-, talous- ja kauppaministeri Yousef Hussain Kamal.

Sopimus on neuvoteltu Suomen aloitteesta. Sopimuksella pyritään turvaamaan Suomen teollisuuden yleiset toimintaedellytykset maassa. Sopimus suojaa sijoituksia poliittiselta riskiltä ja tähtää sijoitusympäristön ennakoitavuuden lisäämiseen. Sopimus edellyttää vaihtelevissakin tilanteissa suomalaisten sijoitusten syrjimättömyyttä muiden maiden sekä maan omien yritysten sijoitusten kanssa. Sopimuksella varmistetaan sijoitusvarojen ja niiden tuottojen vapaa siirto maahan ja sieltä pois. Sopimus velvoittaa sopijapuolen korvaamaan pakkolunastuksesta, takavarikosta ja vahingon aiheuttamisesta syntyvät vahingot. Riitatapaukset voidaan ratkaista kansallisen tuomioistuimen sijaan myös kansainvälisessä välimiesoikeudessa sijoittajan niin halutessa.

Sopimuksella pyritään edistämään myös qatarilaisten sijoitusten suuntautumista suomalaiseen yritystoimintaan.

Suomi kannattaa monenvälisen ulkomaisia sijoituksia turvaavan sopimuksen tekemistä. Sellaisen ei kuitenkaan ole tällä hetkellä näköpiirissä. Näin olen Suomi neuvottelee muiden EU-maiden tavoin kahdenvälisiä sopimuksia ensisijassa sellaisten maiden kanssa, joissa suomalaisella elinkeinoelämällä on jo sijoituksia tai joihin sellaisia on odotettavissa tai joista sijoituksia suomalaiseen yritystoimintaan pidetään toivottavina. Suomella on voimassa sopimukset 36:n maan kanssa.

Suomi on viime vuosina vienyt Qatariin pääasiassa sähkö- ja dieselmoottoreita sekä televiestintälaitteita. Tuonti Qatarista on ollut vähäistä.

Qatar tarvitsee ulkomaisia sijoituksia erityisesti petrokemian teollisuutensa kehittämiseen, mutta myös teollisuusperustansa monipuolistamiseen. Kiinnostus yhteistyöhön EU-maiden kanssa on voimistunut viime vuosina.

Qatarilla itsellään on kasvavassa määrin sellaisia pääomia, joita se sijoittaa ensisijassa teollisuusmaiden suuryrityksiin. Näiden sijoituspääomien kohdentumista myös Suomeen edesauttaa sijoituksia suojaavan sopimuksen olemassaolo.