Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi allekirjoitti Suomen ja Ecuadorin välisen investointisuojasopimuksen

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi allekirjoitti Suomen ja Ecuadorin välisen sijoituksia edistävän ja suojelevan sopimuksen Helsingissä 18. huhtikuuta. Ecuadorin puolelta sopimuksen allekirjoitti suurlähettiläs Juan Diego Stacey Moreno.

Sopimus on neuvoteltu Ecuadorin aloitteesta. Sen tarkoituksena on turvata yritysten toimintaolosuhteet kohdemaassa. Sopimus suojaa sijoituksia poliittiselta riskiltä ja lisää sijoitusympäristön ennakoitavuutta. Sopimus edellyttää yhdenmukaista viranomaiskohtelua ulkomaisten ja kotimaisten sijoitusten suhteen. Se takaa myös sijoituksiin liittyvien varojen ja niiden tuottojen vapaan siirron maan rajojen yli. Edelleen sopimus velvoittaa sopijapuolen korvaamaan pakkolunastuksesta ja vahingon aiheuttamisesta syntyvät vahingot. Sijoittajan oikeusturvaa pyritään lisäämään riitatapauksissa kansainvälisellä välimiesoikeusmenettelyllä. Sopimus palvelee hyvin suomalaisen elinkeinoelämän etuja.

Toistaiseksi kauppa ja investoinnit Suomen ja Ecuadorin välillä ovat olleet vähäisiä. Ulkomaisia sijoituksia Ecuadoriin houkuttelevat kuitenkin sen runsaat raaka-ainevarat sekä 1990-luvulla myönteisemmäksi muuttunut suhtautuminen ulkomaisiin sijoituksiin. Myös eräät suuret suomalaisyritykset ovat suhtautuneet kiinnostuksella teolliseen toimintaan maassa.

Suomella on kahdenvälisiä investointisuojasopimuksia 36 valtion kanssa sekä useita valmiiksi neuvoteltuja ja neuvottelujen alaisena olevia sopimuksia. Suomi kuten muutkin teollisuusmaat kehittävät ja monipuolistavat kahdenvälisten sopimustensa verkostoa niin kauan kuin neuvottelut monenkeskisestä investointisopimuksesta eivät toteudu.