Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén Thaimaahan ja Filippiineille


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén tekee vienninedistämismatkan Thaimaahan ja Filippiineille 11.-15. helmikuuta. Ministeri Vilén tapaa Bangkokissa energiaministeri Chaturon Chaisangin, opetusministeri Suvit Khunkittin, ulkomaankauppaministeri Adisai Bodharamikin, terveysministeri Sudarat Keyuraphanin sekä tiede-, teknologia- ja ympäristöministeri Sonthaya Khunpluemin. Filippiineillä Ministeri Vilén tapaa ulkoministeri Teofisto T. Guingonan, kauppa- ja teollisuusministeri Manuel A. Roxasin, ympäristö- ja luonnonvarainministeri Heherzon Alvarezin, terveysministeri Manuel M. Dayritin sekä energiaministeri Vicente S. Perezin.

Ministeri Vilén käy Bangkokissa myös keskusteluja Maailman kauppajärjestön WTO:n tulevan pääjohtajan Supachai Panitchpakdin kanssa maailmankaupan vapauttamisneuvottelujen näkymistä. Supachai aloittaa komivuotisen toimikautensa syyskuussa.

Vienninedistämismatkalla on tarkoitus edistää Suomen ja molempien kohdemaiden välistä kauppaa ja investointeja sekä teknologiamme tunnetuksi tekemistä. Ministerin mukana seuraavat yritykset edustavat mm. energia-, ympäristö-, terveys- ja teollisuussektoreita. Yritysten lisäksi valtuuskuntaan osallistuvat myös Finpro, Finnfund sekä Finnvera.

Yritysvaltuuskunnan johtajana toimii Tuomo Rönkkö Eltel Networks Ltd:stä. Osallistuvat yritykset ovat Datex Ohmeda Pte Ltd, Dynea, Ekokem Oy, Electrowatt-Ekono Ltd., Eltel Networks Ltd., Glassrobots Oy, Instrumentarium Corporation, Jyväskylä Science Park Ltd., LK-Solution Consulting Engineers, NB Electronics Oy, Outokumpu Technology ja Setec Oy.

Thaimaa ja Filippiinit kuuluvat molemmat Aasian dynaamisiin, kasvaviin talouksiin, ja ne ovat selvinneet kohtalaisen hyvin viime vuosien talouskriiseistä. Suomen vienti kumpaankin maahan on kasvanut viime vuosina varsin nopeasti. Viime vuoden tullitilastojen (tammi-lokakuu) mukaan Thaimaa ja Filippiinit ovat saavuttaneet 4. ja 5. sijan Suomen Aasian vientimaiden joukossa. Vienti oli kumpaankin maahan arvoltaan tuona ajanjaksona noin 2 miljardia markkaa. Edellä ovat Kiina, Japani ja Hongkong. Kauppatase maiden kanssa on Suomelle vahvasti ylijäämäinen. Suomen kaupasta kumpaankin maahan pääosan muodostavat koneet ja laitteet, joista taas valtaosa on telesektorin tuotteita.

Matkan aikana järjestetään useita muita tapaamisia kauppaan ja investointeihin liittyvien organisaatioiden kanssa. Bangkokissa pidetään Finpron ja Suomen suurlähetystön yhteistyössä järjestämät Suomen ja Thaimaan välinen viides TTT-kokous (taloudellis-teollis-teknologinen) ja business-seminaari sekä Manilassa vastaavasti Business Forum. Manilassa tutustutaan myös Aasian kehityspankin toimintaan.

Lisätietoja: erityisavustaja Ukko Metsola, gsm 040-7515173 (aikaero +5-7h), sekä linjanjohtaja Päivi Luostarinen, gsm 040-7032345.