Ulkoasianneuvosto koolla Brysselissä Latinalaisesta Amerikasta sekä EU:n ja Turkin suhteista

Ulkoasianneuvosto koolla Brysselissä Latinalaisesta Amerikasta sekä EU:n ja Turkin suhteista

Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerit tapaavat fyysisesti Brysselissä 13.7.2020 ulkoasianneuvoston kokouksessa. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Haavisto. Keskustelun pääaiheina ovat Latinalaisen Amerikan ja Karibian tilanne sekä EU:n ja Turkin suhteet. Ajankohtaisista aiheista keskustelussa ovat myös Hong Kongin tilanne ja Lähi-idän rauhanprosessi. Kokous on ensimmäinen EU:n ministeritason fyysinen kokous koronaepidemian puhkeamisen jälkeen.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian tilanteen läpikäynti jatkaa ulkoasiainneuvoston keskustelujen sarjaa pandemian globaaleista vaikutuksista eri maanosissa ja EU:n toimista tilanteen helpottamiseksi. Koronaepidemian vaikutukset ovat olleet vakavia eri puolilla Latinalaista Amerikkaa ja Karibiaa. Suomen mukaan jäsenvaltioiden on vaikutettava kansainvälisiin rahoituslaitoksiin riittävän ja tehokkaan tuen ohjaamiseksi alueelle. Latinalaisessa Amerikassa erityisesti Venezuelan tilanne ja sen alueelliset vaikutukset vaativat jatkossakin EU:n huomiota.

Ulkoministerit keskustelevat lisäksi EU:n ja Turkin välisistä suhteista. Suomi katsoo, että EU:n ja Turkin välistä dialogia ja yhteistyökanavia on jatkettava. EU:n Turkki-politiikan tulee olla pitkäjänteistä ja sen on oltava omissa kannoissaan yhtenäinen. EU:n suhteita Turkkiin on kehitettävä strategisesti. Samaan aikaan EU:n tulee vastata määrätietoisesti Turkin itäisen Välimeren tilannetta epävakauttavaan toimintaan.

Ulkoasianneuvoston puheenjohtajana toimii unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. Muita ajankohtaisia keskustelunaiheita ovat lisäksi Libyan tilanne ja EU-Intia huippukokous.

Lisätietoja: Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.