Työministeri Filatov: Vähemmistövaltuutettu esimerkki rasismin vastaisesta toiminnasta

Vähemmistövaltuutetun viran perustaminen Suomeen on esimerkki siitä, miten rasismia vastaan voidaan kansallisesti toimia, sanoi työministeri Tarja Filatov pitäessään Suomen puheenvuoron lauantaina YK:n rasisminvastaisessa maailmankonferenssissa Durbanissa Etelä-Afrikassa.

Ministeri Filatov vaati vähemmistöjen oikeuksien vahvistamista ja nosti esille erityisesti naiset ja lapset, jotka joutuvat usein moninkertaisen syrjinnän kohteeksi. Pahimmillaan syrjintä ilmenee ihmiskauppana, jossa naiset ja lapset joutuvat tämän päivän orjuuden kohteiksi, esimerkiksi seksikaupan uhreina. Hallitusten on kaikin käytettävissä olevin keinoin ehkäistävä ihmiskauppaa.

Filatovin mielestä on tärkeää ehkäistä syrjinnän nykypäivän muotoja. Esimerkiksi koulujen ja työpaikkojen suvaitsevaisuudella on tärkeä merkitys rasismin ja syrjinnän ehkäisyssä. Rasismin ja syrjinnän historian pahimpia esimerkkejä ei saa unohtaa. Durbanin konferenssin tulisi esittää niistä selkät pahoittelunsa.

Filatov kehotti hallituksia varmistamaan, että alkuperäiskansojen ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja että nämä kansat voivat kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan. Yhtä tärkeää on kaikkien vähemmistöjen osallistuminen päätöksentekoon eri tasoilla.

Romanivähemmistöjen asema on esimerkki nykyajan syrjinnästä. Filatov muistutti valtioiden velvollisuudesta puolustaa romanien oikeuksia ja laajentaa heidän osallistumismahdollisuuksiaan yhteiskunnassa. Romanit ovat vähemmistönä monessa valtiossa. Siksi hallitusten tulisi tehdä myös alueellista yhteistyötä heidän oikeuksiensa hyväksi ja heidän syrjäytymisensä ehkäisemiseksi.

Ministeri Filatovin perussanoma kokoukselle oli, että on vain yksi ihmisrotu, joka eri kulttuureineen on ihmiskunnan yhteinen rikkaus.









rasismi