Turvallisuustilanne Israelissa ja palestiinalaisalueilla

Päivitetty 3.11.2000 Ulkoasiainministeriö seuraa turvallisuustilannetta Israelissa ja palestiinalaisalueilla jatkuvasti Tel Avivin suurlähetystön ja Ramallahin yhteystoimiston välityksellä. Arvioita tilanteesta vaihdetaan myös muiden Pohjoismaiden ja EU-maiden kanssa. Tämänhetkisen arvion perusteella turvallisuustilanteesta Israelissa ja palestiinalaisalueilla voidaan todeta seuraavaa:


Matkustamista Pohjois-Israeliin (arabienemmistöiset alueet kuten Nasaret, Libanonin rajaseutu) on syytä edelleen välttää. Muualla Israelissa on rauhallista. Ulkoasiainministeriöllä ei ole tällä hetkellä perusteita olettaa, että hyvä turvallisuustilanne esimerkiksi suomalaisten turistien suosimassa Eilatissa heikkenisi nykyisestä.

Palestiinalaisalueilla (Länsiranta ja Gaza) jatkuvien väkivaltaisuuksien vuoksi Israel estää toistaiseksi omien kansalaistensa pääsyn palestiinalaisalueille sekä palestiinalaisten pääsyn Israeliin. Palestiinalaisalueille, mukaanlukien niille rakennettuihin israelilaissiirtokuntiin (esim. Ariel, Gilo, Psagot) matkustamista tulisi tässä tilanteessa ehdottomasti välttää. Myös matkustamista Itä-Jerusalemiin (mukaanlukien Jerusalemin Vanhaankaupunki) ja sen alueella oleviin uskonnollisiin kohteisiin (mm. Puutarhahauta) tulisi välttää.

Terroritekojen vaara Israelissa ja palestiinalaisalueilla on aina olemassa. Vaara saattaa olla tavanomaista suurempi viimeaikaisten väkivaltaisuuksien valossa. Kaksi ihmistä sai surmansa pommi-iskussa 2. marraskuuta Mahane Yehuda -torin läheisyydessä Länsi-Jerusalemissa. Israelin turvallisuusviranomaiset ovat ryhtyneet tavanomaista perusteellisempiin turvatoimiin. Aiemman kokemuksen valossa tulisi välttää julkisia kulkuneuvoja, etenkin busseja, sekä vilkasliikenteisiä paikkoja, kuten kauppatoreja ja suuria ostoskeskuksia.