Tuomioja efterlyser en klar analys och en dialog kring karikatyrstriden

Pressmeddelande 57/2006
14.3.2006


Utrikesminister Erkki Tuomioja talade i dag vid Utrikespolitiska institutet på ett seminarium under namnet "Building Dialogue: Beyond the Cartoon Crisis". Seminariet behandlade diskussionen kring de danska karikatyrerna, som ledde till misstro, hot och våld. Enligt Tuomioja handlade det inte egentligen om en konflikt mellan kulturer, utan snarare om ett ömsesidigt missförstånd mellan två kulturer. "Karikatyrstriden har dessvärre utnyttjats av extrema element inom båda kulturerna. Det är viktigt att vi gör en klar analys av orsakerna till att hatet flammade upp bland muslimer och andra troende i världen", sade Tuomioja.

Tuomioja ansåg att en stor förändring skett bland den yngre generationen muslimer i Europa under de senaste tjugo åren. För femtio år sedan var de flesta muslimerna invandrare som kom för att söka jobb och planerade att åka hem så fort som möjligt. Eftersom de antog att vistelsen i Europa skulle vara tillfällig försökte föräldrarna till en början skydda sig själva från den främmande europeiska miljön i stället för att integrera sig i den.

"Nu sker en tyst revolution. Gamla uppfattningar som delade världen i två fientliga läger - ett islamiskt och ett icke-islamiskt - är ålderdomliga och måste ses över. Religiösa principer skall inte förväxlas med ursprung - europeiska muslimer skall vara endast muslimer i stället för att för evigt ses som nordafrikaner, pakistanier eller turkiska muslimer", sade Tuomioja.

"Vi måste alla acceptera att den europeiska befolkningen har förändrats, att den inte längre har en enda historia och att framtiden förutsätter ömsesidig förståelse och respekt. Vi skall stå upp mot ovetskap och avfärda klichéerna och fördomarna som omger islam. Är vi redo att studera alla de civilisationers historia som är närvarande i våra liv och som utgör en del av vårt pluralistiska samhälle? Tror vi uppriktigt att muslimerna - med sin andlighet, etik och kreativitet - har något positivt att ge", frågade Tuomioja.

Tuomioja anser att en av orsakerna till att karikatyrerna väckte så mycket hat i den muslimska världen var många muslimers uppfattning att många västerländska observatörer och politiker efter de otänkbara och våldsamma händelserna den 11 september haft en tendens att bunta ihop alla former av islam till en helhet och stämpla dem alla som fientliga.

"EU skall sträva efter en dialog med de muslimska huvudströmningarna både internationellt och nationellt. Det muslimska samhället får å andra sidan inte falla in i en 'offermentalitet' och utnyttja islamofobi som ett svepskäl som hindrar dem från att blomstra. Muslimerna måste själva axla sitt ansvar, komma med klara ställningstaganden, föra en dialog inom de egna samhällena och med sina andra medmänniskor, och avfärda den förenklade uppfattningen om 'vi mot dem'", påpekade Tuomioja.

"I denna allt mer globaliserade värld genomgår allas identitet en förändring. Våra tidigare rätt slutna identiteter har blivit mer komplicerade, splittrade, mångfasetterade och ibland motstridiga. Om detta händer bland majoritetsbefolkningen, som har en relativt stabil bakgrund, borde vi ha större förståelse för pressen på identiteten hos människor som försöker klamra sig fast vid flera verklighetsuppfattningar och som varken är fullvärdiga medlemmar i det förra eller det nuvarande samhället", sade Tuomioja.

"Många saknar lojalitet mot föräldrarnas eller mor- eller farföräldrarnas ursprungsland, religion eller kulturella bakgrund, och kan således endast vara en del av landet där de vuxit upp och där de lever. Trots det kan de bli utsatta för diskriminering inom dessa samhällen, många gånger på grund av kulturella, religiösa, nationella och fysiska skillnader. Det resulterande främlingskapet såväl för föräldrarnas rötter och ursprungsland som för samhället där de lever kan leda till en vilja att identifiera sig med någonting som representerar en mer motiverande eller starkare identitet. Det är vår gemensamma uppgift att se mångfalden i den muslimska världen och söka bundsförvanter bland muslimer i syfte att stärka återhållsamma röster på båda sidorna", sade Tuomioja.

Närmare upplysningar: ministerns pressattaché Susanna Parkkonen, tfn 040 545 1275

Minister Tuomiojas tal (på engelska)