Timanttiteko-palkinto 2021 ulkoministeriön data-analytiikkakokeilulle

Turvallisuuskomitea on myöntänyt vuoden 2021 Timanttiteko-palkinnon ulkoministeriön tekoälyavusteiselle data-analytiikkakokeilulle. Turvallisuuskomitean mukaan hanke on esimerkillisesti toteuttanut yhteiskunnan turvallisuusstrategian tavoitteita.

Ulkoministeriön hankkeessa analysoitiin koronapandemiasta ja maahanmuutosta sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua. Tekoälyavusteinen Aiwo-työkalu mallintaa aineistoa laadullisen analytiikan menetelmillä. Hankkeen teknologiakumppani oli Aiwo Digital Oy.

Työkalu kykenee analysoimaan suuria määriä tietoa reaaliajassa. Se kertoo, mistä asioista sosiaalisessa mediassa samalla hetkellä kirjoitetaan ja havaitsee muutokset puheenaiheissa. Seurattava data helpottaa ennakointia, parantaa viranomaisten tilannekuvaa ja siten ehkäisee vaara- ja onnettomuustilanteita. Koronapandemian alussa maaliskuussa 2020 työkalu analysoi yli yhdeksän miljoonaa viestiä.

”Iloitsemme tästä palkinnosta. Data-analytiikkapilotti on monistettavissa myös muiden ministeriöiden ja virastojen analytiikkatarpeisiin. Palvelu myös skaalautuu nopeasti suuremmalle käyttäjäkunnalle, mikä on etu nopeasti kehittyvissä kriisitilanteissa”, sanoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen.

Turvallisuuskomitean puheenjohtaja, puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen korostaa pilotin merkitystä erityisesti aikana, kun suomalaiset viestivät aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

”Ulkoministeriön hanke tarjoaa viranomaisille innovatiivisen ja nopean työkalun vastata yhteiskunnassa käytäviin keskusteluihin. Tämä on tärkeää erityisesti yhteiskunnalle elintärkeiden toimintojen eli johtamisen ja henkisen kriisinkestävyyden kannalta. Hanke on tukenut viranomaisten toimintaa nopeasti kehittyvissä tilanteissa ja auttanut valtionhallintoa päätöksenteossa ja johtamisessa.”

Turvallisuuskomitea(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) myöntää kerran vuodessa Timanttiteko-palkinnon hankkeelle, joka esimerkillisellä tavalla edistää yhteiskunnan turvallisuutta. Esityksiä voivat tehdä Huoltovarmuuskeskus ja eri ministeriöt omilta hallinnonaloiltaan. Turvallisuuskomitea seuraa Suomen turvallisuusympäristön ja yhteiskunnan kehitystä sekä sovittaa yhteen kokonaisturvallisuuteen liittyvää ennakoivaa varautumista. Se avustaa valtioneuvostoa ja ministeriöitä laajoissa kokonaisturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Timanttiteko-palkinnon jakamista koordinoi Erillisverkot, jonka ydintehtävä on turvata yhteiskunnan kriittistä viestintää ja johtamista kaikissa olosuhteissa. Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki pitää ulkoministeriön data-analytiikkakokeilu palkitsemista merkittävänä eleenä.

”Tällä kertaa palkinnon voittaja on myös turvallisuustoimijoiden digiloikkakilpailun mestari. Tietokone turhautuu, kun sitä käytetään vain sähköisenä kirjoituskoneena ja prosessori pyörittelee peukaloitaan. Data-analytiikkapilotti on oiva esimerkki siitä, kuinka tietokone valjastetaan tekemään töitä oikealla tavalla. Se puurtaa väsymättä vuorokauden ympäri vapauttaen ihmisten aikaa muuhun työhön”, Lehtimäki kuvailee.

”Toivon, ettei tämä hanke jää vain pilotiksi, vaan osaamme ammentaa sen oppeja ja hyödynnämme sitä erilaisissa turvallisuustoimijoiden haasteissa myös tulevaisuudessa.”

Palkinto jaetaan nyt 14. kertaa. Vuoden 2020 palkinnon sai Kyberturvallisuuskeskus.

Lisätietoja