Åtgärder mot terrorismen och Väst-Balkan behandlas av EU:s råd för allmänna ärenden


Europeiska unionens råd för allmänna ärenden sammanträder i Luxemburg den 29 - 30 oktober.EU:s åtgärder mot terrorismen överses utgående från de inofficiella beslut som fattades på rådets möte den 17 oktober och av Europarådet i Gent den 19 oktober. Besluten gäller i synnerhet koordinering av EU:s agerande samt av gemenskapens externa relationer, främst behandlas Afganistan med närområden, bl a läget i Pakistan och Indien. Finland anser, att Förenta staterna och dess allierades redan inledda militäraktioner bör vara fokuserade på militära mål, civila offer bör undvikas. För att undgå en omfattande humanitär katastrof bör man satsa på humanitär hjälp och på att den når de hjälpbehövande. Det är viktigt att FN:s säkerhetsråd har en central position i kampen mot terrorismen och i strävandena att få till stånd en folkvald regering i Afganistan snabbast möjligt.

Beträffande Väst-Balkan behandlas läget i Makedonien, valet i Kosovo den 17 november och Sydösteuropas stabilieringsavtal. Ramavtalet för Makedonien som undertecknades den 13 augusti i Skopje kräver en grundlagsförändring. Behandlingen av densamma i parlamentet har ej framskridit i överenskommen tidtabell. Efter påtryckningar från det internationella samfundet har parterna lovat fortsätta behandlingen. Finland anser, att man borde sträva till att utöva påtryckningar på Makedoniens förvaltning för att ett snabbt och fullständigt verkställande av ramavtalet skall kunna åstadkommas. President Trajkovski utlyste den 8 oktober amnesti för de albanska gerillasoldaterna och beslutet bestyrktes av regeringen nästa dag. Finland välkomnar beslutet. Detaljerna bör ännu definieras för att undvika onödig skepticism.

Under det allmänna rådets möte signeras även EU:s och Kroatiens stabilierings- och assosieringsavtal.

Vidare behandlas direktivbestämmelser för Europaparlamentets medlemmar. Till de svåraste hör frågor om t ex beskattning, reseersättningar och honorär.Mötesordföranden strävar att nå en överenskommelse i skattefrågan, därefter blir det möjligt att avancera i behandlingen av de övriga frågorna. Finland anser ändå att det vore bäst om honorär som utbetalas Europaparlamentets medlemmar beskattas nationellt, man kan också godkänna en kompromiss om en gemenskapsskatt kompletterad med en nationell tilläggskatt, så att de finländska europaparlamentarikernas slutgiltiga skatt kan jämställas med den nationella skattenivån.

Övriga ämnen som tas upp under det allmänna rådets möte är beredningen av WTO:s fjärde ministermöte, de europeiska politiska partiernas bestämmelser och finansiering samt EU:s agerande beträffande situationen i Zimbabwe.

Mötet tillsätter också samarbetsråd med Armenien, Georgien och Azerbadijan samt öppnar en politisk dialog med Kroatien.


Ytterligare information: Utrikesministeriet/Europalinjen, ambassadrådet Helena Tuuri, tfn 1341 5079













EU