Suurlähettiläs Tuula Yrjölä aloittaa Etyjin johtotehtävässä vuoden 2020 alussa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin pääsihteeri Thomas Greminger on nimittänyt suurlähettiläs Tuula Yrjölän Etyjin konfliktinestokeskuksen päälliköksi ja pääsihteerin sijaiseksi vuoden 2020 alusta lähtien. Kyseessä on merkittävä tehtävä Wienissä sijaitsevassa Etyj-sihteeristössä.

Konfliktinestokeskus ja sen johtaja vastaavat Etyjin 16 kenttäoperaatiosta sekä järjestön poliittis-sotilaallisen ulottuvuuden toiminnoista. Keskus koordinoi Etyjin konfliktisyklityökalujen kehittämistä ja käyttöä Etyj-alueella, ml. varhaisvaroitusmekanismia sekä Etyjin rauhanvälitys- ja dialogityötä.

Suurlähettiläs Tuula Yrjölä Kuva: Mehrdad Bemani

Suurlähettiläs Tuula Yrjölä on kokenut diplomaatti, joka toimii tällä hetkellä teemajohtajana ulkoministeriössä. Yrjölä toimi Etyjin Tadzhikistanin toimiston päällikkönä vuosina 2016-18 ja tätä ennen mm. Suomen suurlähettiläänä Egyptissä.

”On suuri kunnia, mutta myös suuri haaste, ottaa tehtävä vastaan.” Yrjölä toteaa. ”Etyjin merkitys Euroopan ja sen lähinaapuruston vakauttajana sekä vuoropuhelun mahdollistajana on keskeinen. Suomalaisena haluan tuoda järjestöön sitä hyvää suomalaista asennetta ja osaamista, jolla olemme kunnostautuneet kautta aikojen oman maamme rakentamisessa ja maailmalla kriisinhallinnassa. Olen myös iloinen, että ensimmäisenä tehtävään valittuna naisena voin myös vahvistaa Etyjin ja kansainvälisen kriisinhallinnan kannalta niin tärkeää pyrkimystä sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen.”

57 osallistujamaan muodostama Etyj on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan maiden lisäksi Etyjiin osallistuvat muun muassa Yhdysvallat ja Kanada sekä Keski-Aasian maat. Etyj pohjautuu vuonna 1975 Helsingissä järjestetylle Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssille (ETYK) ja Helsingin loppuasiakirjaan kirjatuille periaatteille. Etyj-sitoumuksilla on Euroopan turvallisuuden ja vakauden kannalta tärkeä rooli.

Lisätietoja: vastuuvirkamies Elina Dakash, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikkö, puh. 029 535 0401