Suositus säteilyloman palauttamisesta raukesi Euroopan neuvoston ministerikomiteassa


Euroopan neuvoston ministerikomitean 21. helmikuuta 2002 antama päätöslauselma ei edellytä Suomelta säteilyloman palauttamista.

Ministerineuvosto käsitteli Suomea vastaan tehtyä STTK ry:n ja Tehy ry:n järjestökantelua, johon Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea yhtyi suosittelemalla Suomen hallitukselle säteilyloman palauttamista.

Suosituksen antaminen kuitenkin raukesi ministerikomiteassa, joka yksimielisesti päätti antaa asiasta vain päätöslauselman.

Päätöslauselman mukaan ministerikomitea toteaa,

- että Suomen hallituksen ensisijainen tavoite on poistaa ionisoivan säteilyn aiheuttamat vaarat työssä,

- että Suomessa terveydenhoitoalan työntekijät altistuvat säteilymäärille, jotka ovat selvästi pienempiä kuin kansallisessa lainsäädännössä ja kansainvälisissä standardeissa määrätyt enimmäismäärät,

- että Suomen hallitus sitoutuu jatkamaan toimenpiteitä vaarojen poistamiseksi erityisesti terveydenhoitoalalla, ja

- että Suomi on ratifioimassa uudistettua Euroopan sosiaalista peruskirjaa, jossa 2 artiklan 4 kohta nimenomaan korostaa vaarojen poistamista ylimääräisten palkallisten lomien tai lyhennetyn työajan sijaan.

Myös Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea totesi raportissaan 17. lokakuuta 2001, että Suomessa sairaalahenkilökunnan säteilyannokset jäävät selvästi alle kansallisen lainsäädännön ja kansainvälisten suositusten maksimirajojen. Noin 90 prosenttia työntekijöistä altistuu säteilyannokselle, jonka suuruus on alle 0,5 millisievertiä. Vertailun vuoksi luonnon radioaktiiviset aineet aiheuttavat ihmisille noin yhden millisievertin suuruisen annoksen vuodessa.

Kukin jäsenvaltio raportoi määräajoin Euroopan sosiaalisen peruskirjan täytäntöönpanosta. Suomen seuraava määräaikaisraportti valmistuu keväällä 2002.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Arto Kosonen, puh: 09 - 1341 5729, ja lainsäädäntösihteeri Camilla Busck-Nielsen, puh: 09 - 1341 5727.