Suomi valmistelee suurlähetystön avaamista Dakariin

Ulkoministeriö valmistelee edustustoverkon laajentamista ja vahvistamista. Uuden suurlähetystön avaamista valmistellaan Senegalin Dakariin. Suurlähetystön on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2021 aikana. Edustustoverkko vahvistui viimeksi syyskuussa 2020, kun Suomi avasi uudelleen suurlähetystönsä Manilassa, Filippiineillä. Dakarin lisäksi Suomi valmistelee parhaillaan edustuston avaamista Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.

Ulkoasiainhallinnon toiminta perustuu kattavaan edustustoverkkoon. Ulkoministeriön tavoitteena on kohdentaa voimavaroja maihin, joiden poliittinen ja taloudellinen merkitys Suomelle kasvaa. Eri mahdollisuuksia on kartoitettu laajasti. Lähtökohtana on ollut hallitusohjelma, jossa mainittuja mahdollisia kohteita olivat erityisesti Afrikka sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasia. Harkinnassa on otettu huomioon sekä ulkopoliittiset tarpeet että Suomen kaupalliset intressit. 

Senegalin pääkaupunki Dakar on Länsi-Afrikan diplomaattinen keskus ja luonteva valinta uuden suurlähetystön sijaintipaikaksi. Maaliskuussa 2021 hyväksytyn Afrikka-strategian linjausten mukaisesti Suomen tavoitteena on suhteiden monipuolistaminen ja syventäminen Afrikan maiden kanssa. Tavoitteen saavuttamiseksi Suomen diplomaattista ja kaupallista läsnäoloa alueella on lisättävä. Dakarista käsin voidaan kattaa useita alueen maita, mukaan lukien Sahelin alue, jonka turvallisuuskehitystä Euroopassa seurataan tarkasti. 

”Nyt Dakariin avattava suurlähetystö on Suomen ensimmäinen ranskankielisessä Länsi-Afrikassa ja siten tärkeä lisäys edustustoverkkoomme. Senegal on Suomelle ja Euroopan Unionille tärkeä kumppani ja vakauttava toimija koko alueella”, ulkoministeri Pekka Haavisto toteaa.

Ranskankielisessä Länsi-Afrikassa on useita vahvasti kasvavia talouksia ja Senegal on yksi alueen talouden ja logistiikan keskuksista. 

”Uusi suurlähetystö Dakarissa parantaa merkittävästi Team Finlandin mahdollisuuksia tukea suomalaisten yritysten markkinoillepääsyä tällä alueella, jolla potentiaalia kaupan lisäämiselle ja suhteidemme tiivistämiselle on runsaasti”, iloitsee kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Lisätietoja: 

Alivaltiosihteeri Pekka Puustinen, puh. +358 295 350 228

Ulkoministerin erityisavustaja Joel Linnainmäki, puh. +358 295 350 466

Apulaisosastopäällikkö Claus-Jerker Lindroos, Afrikan ja Lähi-idän osasto, puh. +358 295 351 234