Suomi vaatii kriisin ratkaisua panttivankien turvallisuutta vaarantamatta ja lähettää erityisedustajan Filippiineille

Suomi luottaa siihen, että Filippiinien hallitus pyrkii ratkaisemaan panttivankikriisin niin että panttivankien turvallisuus ei vaarannu. Tämän viestin lähetti pääministeri Paavo Lipponen Filippiinien presidentille Joseph Estradalle tiistaina sen jälkeen kun alueelta oli saatu tietoja laukaustenvaihdosta Filippiinien armeijan sotilaiden ja panttivankeja hallussaan pitävien sissien välillä.

Suomi lähettää niinikään erityisedustajan Filippiineille auttamaan maan hallitusta panttivankikriisin ratkaisemisessa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja päätti tiistaina lähettää alueelle ulkoministeriön oikeudellisen osaston päällikön Holger Rotkirchin. Hänen avukseen lähetetään avustaja Leena Liira Singaporesta.

Ulkoministeriö on tiistaina ollut tiiviissä yhteydessä muihin valtioihin, joiden kansalaisia on sissiryhmittymän panttivankina Jolon saarella. Yhteisymmärrys vallitsee siitä, että väkivaltaisia, panttivankien hengen vaarantavia keinoja tilanteen ratkaisemisemiseksi on vältettävä.

Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Pertti Torstila tähdentää, että erityisedustajien lähettäminen Filippiineille ei merkitse panttivankikriisin kansainvälistämistä, vaan että vastuu ratkaisuun pyrkimisestä on edelleen ennen kaikkea Filippiinien hallituksen käsissä. Edustajan lähettämisellä halutaan tukea Filippiinien hallitusta sen pyrkimyksissä ratkaista kriisi neuvotteluteitse.