Suomi tukee YK:n palestiinalaispakolaisjärjestön UNRWAn humanitaarista työtä Gazassa

Suomi tukee YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWAn Gazan-hätäapuvetoomusta miljoonalla eurolla. Rahoituksen avulla tarjotaan muun muassa ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita Gazan palestiinalaisille.

Toukokuussa kärjistynyt Israelin ja Gazan välinen konflikti on vaikeuttanut palestiinalaispakolaisten tilannetta Gazassa ja Länsirannalla. Iskuissa on tuhoutunut merkittävä määrä rakennuksia, joiden joukossa on esimerkiksi terveyskeskuksia, kouluja sekä YK:n rakennuksia. Myös koronatestien keskuslaboratorio on tuhoutunut ja rokotteiden antaminen on keskeytynyt. Jo ennen iskujen alkamista Gazan koronatilanne oli hyvin huono.

Palestiinalaispakolaisten humanitaarinen tilanne on ollut UNRWAn koko toiminta-alueilla (palestiinalaisalueet Gaza ja Länsiranta, Jordania, Libanon ja Syyria) jo pitempään hyvin haastava. Koronapandemian vuoksi joillakin UNRWAn toiminta-alueilla terveyspalveluita on jouduttu rajoittamaan merkittävästi. 

Iskujen aikana Gazassa jopa 800 000 ihmistä on ollut ilman vettä, ja sähköä on ollut saatavilla vain satunnaisesti, mikä vaikeuttaa muun muassa sairaaloiden työtä. UNRWAn ylläpitämät koulut ovat toimineet suojina lähes 50 000 gazalaiselle. Perjantaina 21.5.2021 julkistetun tulitauon odotetaan parantavan tilannetta jonkin verran, mutta alueella tarvitaan edelleen ruokaa, suojaa, psykososiaalisia palveluita sekä muuta hätäapua.

”UNRWA tekee arvokasta työtä haastavassa humanitaarisessa toimintaympäristössä ja tuottaa laadukkaita palveluita. Gazan viimeaikaiset tapahtumat ovat lisänneet kansainvälisen tuen tarvetta UNRWAn työlle palestiinalaispakolaisten auttamiseksi”, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Suomi on UNRWAn pitkäaikainen tukija. Suomen yleisrahoitus UNRWA:lle on viisi miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2020 Suomi myönsi UNRWAn kriittisen taloustilanteen ja koronapandemian tuomien lisähaasteiden vuoksi yhteensä neljä miljoonaa euroa lisärahoitusta UNRWAn ohjelmabudjettiin. Vuonna 2020 Suomi oli UNRWAn 18. suurin rahoittajamaa.

Lisätietoja:
Yksikönpäällikkö Lauratuulia Lehtinen, ulkoministeriön humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö, puh. 046 9212030

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.