Suomi tukee Venäjän kemiallisen aseen hävittämisohjelmaa

Suomen ulkoasiainministeriö ja Venäjän federaation puolustusministeriö ovat tänään solmineet yhteistyösopimuksen Suomen tuesta Venäjän kemiallisen aseen hävittämisohjelmalle. Sopimuksen allekirjoittivat Suomen suurlähettiläs Markus Lyra ja Venäjän yleisesikunnan päällikön sijainen Aleksander Sergejevitsh Skvartsov.

Sopimuksen mukaan Suomi lahjoittaa Venäjän federaation kemiallisen aseen hävittämisohjelmalle taistelukaasujen ilmaisinlaitteiston. Lahjoituksen arvo on 2,4 miljoonaa markkaa. Laitteisto sijoitetaan Kambarkassa, Udmurtiassa sijaitsevalle kemiallisen aseen varastointialueelle.

Laitteiston toimittaa suomalainen Environics Oy., joka on erikoistunut kyseiseen teknologiaan. Environics Oy myös asentaa laitteiston ja kouluttaa siinä yhteydessä venäläiset yhteistyökumppanit käyttämään ja huoltamaan laitteistoa.

Ilmaisinlaitteisto on keskeinen valvottaessa kemiallisen aseen varastointia sekä erityisesti hävittämisoperaatioiden yhteydessä.

Nyt solmittu sopimus on ensimmäinen vaihe kaksivaiheiseksi suunnitellusta Suomen tukiohjelmasta Venäjän kemiallisen aseen hävittämisohjelmalle. Venäjän kemiallisen aseen hävittämisohjelmaa tukevat myös EU, Saksa, Yhdysvallat, Ruotsi ja Alankomaat. Kansainvälinen tuki on tällä hetkellä suunnattu kolmeen kohteeseen, kemiallisen aseen varastointialueille, Kambarkaan, Gornjiin ja Shtshutshjeen.