Suomi tukee romaniedustajiston perustamista ETYJ:n konferenssissa Romaniassa

Suomi toisti tukensa romanien alueellisen eurooppalaisen edustuselimen perustamiselle puheenvuorossaan Eurooopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin romanikonferenssissa Bukarestissa maanantaina 10. syyskuuta. Aloitteen romanien yhteiseurooppalaisesta edustuksellisesta elimestä teki tasavallan presidentti Tarja Halonen tammikuussa puhuessaan Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa Strasbourgissa.

Romanit ovat todellinen yleiseurooppalainen vähemmistö, joka ei ole enemmistönä missään maassa. Niin romanien kuin muidenkin vähemmistöjen oikeudet kuuluvat Suomen hallituksen ihmisoikeuspolitiikan painopisteisiin. Suomi pitää tärkeänä vähemmistöjen osallistumista heitä koskevaan päätöksentekoon kaikilla tasoilla.

Etyjin puheenjohtajana toimivan Romanian hallituksen järjestämä romanien tilannetta käsittelevä konferenssi jatkuu 13. syyskuuta asti. Konferenssiin osallistuu hallitusten, kansalaisjärjestöjen ja kansainvälisten järjestöjen edustajia.

Konferenssin pääteemana on kartoittaa, miten Etyjin jäsenvaltiot toimeenpanevat vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamiseen sekä syrjinnän ja rasismin ehkäisemiseen liittyvät sitoumuksensa ja velvoitteensa.





Suomen ETYJ-suurlähettilään Pekka Kujasalon Bukarestissa pitämä englanninkielinen puhe

ETYJ
ihmisoikeudet