Suomi tukee 125 miljoonalla eurolla maailman köyhimpiä maita

Suomi osallistuu Maailmanpankkiryhmään kuuluvan Kansainvälisen kehitysjärjestön IDAn rahoitukseen 125 miljoonalla eurolla. Rahoituskierrosta aikaistettiin koronaviruspandemiasta kärsineiden köyhimpien maiden tukemiseksi.

Lähes 50 avunantajamaata ja kehitysmaaedustajaa ovat päässeet sopimukseen Kansainvälisen kehitysjärjestön IDAn (International Development Association) rahoituksesta vuosille 2022–2025. Kokonaisuudessaan avunantajamaiden rahoituspaketti on 93 miljardia Yhdysvaltain dollaria, josta kehitysyhteistyövarojen osuus on noin 24 miljardia dollaria. Rahoituspaketin muut osat koostuvat kehitysmaiden aikaisempien lainojen palaumista sekä markkinarahoituksesta. 

Maailmanpankkiryhmän osana toimiva IDA myöntää pehmeäehtoista lainarahoitusta ja lahjarahoitusta kaikkein köyhimmille kehitysmaille. IDA edistää kestävää kehitystä sekä köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamista maailmassa. IDAn työssä korostuvat vammaisten, naisten ja tyttöjen oikeudet ja asema, sekä ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen. IDA tukee myös kehitysmaiden työpaikkojen, elinkeinojen ja hyvinvoinnin lisäämistä ja hallinnon ja veronkantokyvyn vahvistamista.

”Monenkeskisten rahoituslaitosten, kuten IDAn, kautta Suomi pääsee vaikuttamaan merkittävän kehitysrahoituskokonaisuuden sisältöön. Suomi on painottanut neuvotteluissa ilmastonmuutoksen torjumista ja siihen sopeutumista sekä sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja vammaisasioihin liittyviä kysymyksiä”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

IDAn rahoituksesta sovitaan kolmen vuoden välein käytävissä rahoitusneuvotteluissa. Koronaviruspandemian takia uutta rahoituskierrosta aikaistettiin vuodella pandemiasta kärsineiden kehitysmaiden tukemiseksi. Edellisellä rahoituskierroksella Suomi tuki rahastoa 114 miljoonalla eurolla, eli Suomen lupaaman lahja-avun määrä kasvaa noin 10 prosenttia.

Lisätiedot:

Tiina Vainio kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja,     
+358 50 524 6559, tiina.vainio@formin.fi 

Pekka Hirvonen, kehityspoliittisen osaston kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikön päällikkö, +358 295 351 407, pekka.hirvonen@formin.fi

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi