Suomi rakentaa turvallisuutta siviilikriisinhallinnalla Ukrainasta Afrikkaan

Ulkoministeriö ja sisäministeriö järjestävät 5.5.2022 kutsupohjaisen keskustelutilaisuuden, jonka aiheina ovat Suomen painopisteet ja tavoitteet EU:n siviilikriisinhallinnan kehittämiseksi sekä kansalliset valmiutemme kokonaisvaltaiseen kriisinhallintaan.

Tilaisuudessa pohditaan myös, mitä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa tarkoittaa siviilikriisinhallinnan tulevaisuudelle niin Ukrainassa kuin EU:n lähialueilla. Tilaisuuden avaavat ulkoministeri Pekka Haavisto ja sisäministeri Krista Mikkonen

"Tarve kriisinhallinnalle vakauden ja turvallisuuden vahvistamiseksi niin EU:n lähialueilla kuin Afrikassa kasvaa tulevaisuudessa. Suomi toimii aktiivisesti siviilikriisinhallinnan kehittämisessä ja edistää toiminnan vaikuttavuutta", ulkoministeri Haavisto painottaa.

"Siviilikriisinhallinta on tärkeässä roolissa konfliktin jälkeisen yhteiskunnan jaloilleen nostamisessa. Haluamme kehittää sitä edelleen ja pohdimme myös uusia tapoja osallistaa yhteiskuntaa kriisinhallinnassa", sisäministeri Mikkonen toteaa.

Kolmantena avauspuheenvuorona kuullaan EU:n neuvonanto-operaation (EU Advisory Mission in Ukraine) päällikön Antti Hartikaisen terveiset Ukrainasta (etänä).

Avauspuheenvuorojen jälkeiseen paneelikeskusteluun osallistuvat:

  • johtaja Kirsi Henriksson, Kriisinhallintakeskus CMC Finland
  • Aasia-päällikkö Oskari Eronen / CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation
  • johtaja Tuija Brax, Oikeusvaltiokeskus
  • tutkija Tyyne Karjalainen, Ulkopoliittinen instituutti
  • toiminnanjohtaja Anne Palm, Wider Security Network WISE 

Paneelin moderaattorina toimii parlamentaarisen kriisinhallintakomitean puheenjohtaja ja ulkoministeriön valtiosihteeri Johanna Sumuvuori. Paneelin jälkeisen keskustelun juontaa ja tilaisuuden loppusanat lausuu sisäministeriön valtiosihteeri Akseli Koskela

Lisätietoja

  • ulkoasiainsihteeri Max Hatvala, ulkoministeriö +358 295 350 446, max.hatvala@formin.fi 
  • johtava asiantuntija Jari Mustonen, sisäministeriö, 0295 488 481, jari.mustonen@govsec.fi