Suomi ja Yhdysvallat tiivistävät yhteistyötään kehittyvien maiden digitaalisaation edistämisessä

Yhdysvaltojen kehitysyhteistyövirasto USAID:n pääjohtaja Samantha Power ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari julkistivat 19. lokakuuta tavoitteensa edistää yhteistyössä kehittyvien maiden taloudellista tuottavuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia digitaalisaation keinoin.

Washingtonissa tavanneet Power ja Skinnari allekirjoittivat aiesopimuksen yhteistyöstä, joka tarjoaa kumppanimaiden hallituksille, kansalaisyhteiskunnalle ja yrityksille tukea digitalisaation poliittiseen suunnitteluun ja toteutukseen.

Yhteistyön tavoitteena on nopeuttaa digitaalista murrosta ja edistää kestävän kehityksen tavoitteita. Pyrkimyksenä on, että kaikilla on mahdollisuus hyödyntää avoimen ja turvallisen digitaalisen ympäristön tarjoamia etuja ja mahdollisuuksia.

“Meidän täytyy panostaa paljon vahvemmin siihen, että uudet teknologiat saadaan laajasti kehittyvien maiden käyttöön, jotta ihmiset ja yritykset voivat toimia, oppia ja olla keskenään kanssakäymisissä entistä tehokkaammin. Samalla pitää varmistaa, että teknologia on keino vahvistaa ihmisten asemaa eikä rajoittaa heidän oikeuksiaan. Suomi antaa mielellään kokemuksensa ja osaamisensa maailman käyttöön yhdessä amerikkalaisten kollegoidemme kanssa”, ministeri Skinnari sanoo.

Yksi keskeinen työkalu tässä on yrityshankkeiden rahoitus. Suomen kehitysrahoittaja Finnfund on jo jonkin aikaa investoinut digitaaliseen infrastruktuuriin ja palveluihin Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Finnfundin sijoitukset parantavat kohtuuhintaista pääsyä dataan ja digitaalisiin palveluihin etenkin maaseudulla.

”Olen henkilökohtaisesti erittäin innostunut uudesta yhteistyön tasosta USAID:in kanssa. Arvostan suuresti pääjohtaja Powerin sitoutumista kehittyvien maiden ihmisten – etenkin naisten – aseman vahvistamiseen digitaalisaation avulla”, ministeri Skinnari sanoo.

Aiesopimus (englanniksi) (pdf, 115, 47 Kt)

Lisätietoja: Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, puh. +358 50 574 1729. Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.