Suomen suurlähetystö sopeuttaa toimintaansa Kiovassa

Suomen Kiovan-suurlähetystö on tehostetussa valmiudessa ja jatkaa toimintaansa. Suurlähetystö on sopeuttanut toimintaansa tilanteen vaatimalla tavalla ja osa henkilöstöstä on kotiutettu Suomeen.

Ulkoministeriö on 11. helmikuuta päivittänyt Ukrainan matkustustiedotteen ”poistu välittömästi maasta” -tasolle. Matkustustiedotteen tason muutos tehtiin Pohjoismaiden kanssa koordinoiden ja yhteisen tilanneanalyysin pohjalta. Kehotus poistua maasta on edelleen voimassa ja poistumista suositellaan kiireellisesti. Tällä hetkellä kaupalliset yhteydet sekä maateitse että lentäen toimivat Ukrainassa edelleen ja niitä tulisi hyödyntää. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti.  Kriisitilanteessa ulkoministeriön mahdollisuudet avustaa ovat aina rajalliset.

Matkustusilmoituksen Ukrainaan on tehnyt 120 henkilöä. Maassa arvioidaan kuitenkin olevan enemmän suomalaisia. Ulkoministeriö on ollut matkustusilmoituksen tehneisiin yhteydessä matkustustiedotteen tason noston jälkeen viestein ja puhelimitse.

Jos olet Ukrainassa etkä vielä ole tehnyt matkustusilmoitusta, tee se nyt osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.). Seuraa myös Ukrainan viranomaisten tiedotteita sekä Suomen suurlähetystön Facebook-sivua(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Hätätapauksessa ota yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen, joka toimii 24/7. Yhteyden saa puhelimitse +358 9160 55555 ja sähköpostitse paivystys.um@formin.fi.

Suomi kansallisesti ja osana EU:ta antavat täyden tukensa Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja suvereniteetille Ukrainan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen puitteissa. Suomi tukee Ukrainaa myös kahdenvälisen kehitysyhteistyön, siviilikriisinhallinnan, miinanraivauksen ja humanitäärisen avun kautta.
 

Lisätietoja:

Ukrainan tilanne: Mikko Kivikoski, apulaisosastopäällikkö, Itäosasto, puh. 0295 350 773

Ukrainassa olevien suomalaisten tilanne: Pasi Tuominen, konsulipäällikkö, puh. 0295 351 202 ja Outi Saarikoski, yksikönpäällikkö, puh. 0295 350 696

Kiovan-suurlähetystön henkilökunnalle osoitetut haastattelupyynnöt: ulkoministeriön viestintäpäivystys, puh. 040 551 6571

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.