Suomen suurlähettiläs on palannut Ukrainaan

Suomen suurlähettiläs ja kaikki Kiovan-edustuston palveluksessa olleet Suomen kansalaiset poistuivat Ukrainasta turvallisuussyistä helmikuussa, kun Venäjä aloitti sotilaallisen hyökkäyksensä. Kiovan turvallisuustilanne on nyt parantunut, ja Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine on palannut asemapaikalleen Kiovaan.

Edustuston toiminta Kiovassa jatkuu yhä poikkeusjärjestelyin. Asiakaspalvelu sekä viisumi- ja oleskelulupahakemusten vastaanotto on suljettu toistaiseksi. Ukrainassa olevat suomalaiset voivat hätätapauksessa olla yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen (puh. +358 9 1605 5555, sähköposti (paivystys.um@formin.fi). 

Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa edelleen välttämään kaikkea matkustamista Ukrainaan ja poistumaan välittömästi maasta. 

Suomi tukee vahvasti Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Suomi tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan ja vaatii sotatoimien välitöntä lopettamista. Suomi on alkuvuonna antanut Ukrainalle 14 miljoonaa euroa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun kautta. Parhaillaan valmistellaan rahallista lisätukea. Lisäksi on annettu materiaaliapua ja puolustustarvikeapua. 

Suomi on varannut 700 miljoonaa euroa Ukrainasta pakenevien ukrainalaisten auttamiseen Suomessa. Suomi valmistautuu osallistumaan myös Ukrainan jälleenrakennukseen.
 

Tiedustelut

Ulkoministeriön viestintäpäivystys, puh. 040 551 6571, viestinta.UM@formin.fi