Suomen, Ranskan ja Saksan ulkoministereiltä yhteinen lausunto panttivankitilanteesta

Suomen, Ranskan ja Saksan ulkoministerit antoivat perjantaina Filippiinien panttivankitilanteesta yhteisen lausuman. He korostavat siinä, että kriisin ratkaiseminen neuvottelemalla ja panttivankien turvallisuutta vaarantamatta vaatii kärsivällisyyttä.

Kaikkiaan 21 kaapatun joukossa on seitsemän Euroopan unionin jäsenmaan kansalaista Suomesta, Ranskasta ja Saksasta. Heitä on pidetty Jolon saarella kurjissa oloissa jo miltei neljä viikkoa.

Ulkoministerit toteavat hallitustensa tehneen koko ajan tiivistä yhteistyötä. Ne käyttävät yhtä ääntä keskustellessaan Filippiinien hallituksen kanssa ja pyrkivät yhdessä toimittamaan peruslääkitystä ja ruokatarvikkeita, vaatteita sekä viestejä panttivankien perheiltä.

Neuvottelut ovat nyt käynnissä. Näyttää kuitenkin hyvin todennäköiseltä, etteivät ne johda pikaiseen ratkaisuun. Ministerit toteavat, että valitettavasti Suomella, Ranskalla ja Saksalla ei ole omia keinoja kiirehtiä prosessia. Panttivankien hyvinvoinnin turvaamiseksi on vältettävä lisäämästä painostusta, koska se olisi vaarallista monella tapaa.

Ministerit toivovat, että panttivankien perheillä ja kansalaisilla riittäisi edelleen kärsivällisyyttä, vaikka se onkin vaikeaa. Suomen, Ranskan ja Saksan hallitukset ovat valmiit auttamaan Filippiinien hallitusta kaikin tavoin kaappauksen lopettamiseksi ja panttivankien turvalliseksi vapauttamiseksi.

Maat pyrkivät parhaansa mukaan toimittamaan lääke- ja muuta materiaaliapua panttivangeille, jotta heidän kurjat olonsa kohenisivat edes hiukan. Tässä vaiheessa keskitytään luomaan toimivaa humanitääristä käytävää, jonka avulla turvattaisiin ruuan, lääkkeiden ja viestintävälineiden perillemeno panttivankien luo.