Finlands deltagande i internationell krishantering 2010-11

Statsrådets kommunikationsenhet
Pressmeddelande 122/2010
9.4.2010

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte fredagen den 9 april Finlands deltagande i krishantering åren 2010 och 2011.

Till följd av den positiva säkerhetsutvecklingen i Kosovo håller den militära krishanteringens tyngdpunkt på att förflyttas bort från Balkan. Finland fortsätter sitt deltagande i krishanteringen i Afghanistan, som under de närmaste åren kommer att vara den internationella krishanteringens viktigaste målområde. Finland börjar förebereda ett beslut om ett eventuellt deltagande i EU-insatsen Atalanta år 2011 med en fartygsenhet.

Vid mötet diskuterades tillbakadragandet av de finländska trupperna från FN-insatsen MINURCAT i Tchad (United Nations Mission in the Central African Republic and Chad). På grund av den osäkerhet som råder om fortsättningen på insatsen beslutade Irland förra veckan att ta hem sin egen bataljon, inom vilken även de finländska trupperna har verkat. Eftersom det är osäkert om insatsen fortsätter och eftersom verksamhetsbetingelserna för det finländska truppförbandet upphör i och med att Irland drar bort sina trupper, drar också Finland sig ur insatsen. MINURCAT-insatsen anses ha gett goda resultat och Finland har stött FN:s strävanden att fortsätta den.

Finland överväger möjligheterna att delta i andra FN-insatser då trupperna nu dras tillbaka från MINURCAT-insatsen. Deltagandet i internationell militär krishantering håller på att avta betydligt. Målet är att även i fortsättningen upprätthålla en tillräcklig nivå för påverkan i deltagandet i militär krishantering.

Finlands deltagande i civil krishantering har ökat under de två senaste åren. I mars arbetade cirka 160 finländska experter med civila krishanteringsuppgifter. Av dem var cirka 50 kvinnor. Finland fortsätter sitt deltagande i EU:s civila krishantering bl.a. i Kosovo, Afghanistan och Georgien.

Ytterligare information: Teemu Tanner, avdelningschef, utrikesministeriet, tfn 09-1605 5032, och Helena Partanen, försvarsråd, försvarsministeriet, tfn 09-1608 8135

 

kriisinhallinta