Finlands deltagande i internationell krishantering

StatsrÅdets kommunikationsenhet
Pressmeddelande 357/2008
14.11.2008 

Republikens president och statsrÅdets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte fredagen den 14 november Finlands deltagande i internationell krishantering. De viktigaste operationerna är den Natoledda KFOR-operationen i Kosovo och ISAF-operationen i Afghanistan. De finländska trupperna bestÅr för tillfället av ca 450 soldater i KFOR, ca 100 soldater i ISAF och ca 60 soldater i Tchad.

Finland förbereder sig inför deltagandet i tvÅ EU-stridsgruppers beredskapsperiod År 2011. Avsikten är att bevara den nuvarande nivÅn pÅ deltagandet i den militära krishanteringen, ca 680 soldater. Antalet trupper pÅ västra Balkan kommer att minska nästa År. Avsikten är att minska KFOR-operationens styrka betydligt efter att ramnationsansvaret för den mellersta stridsavdelningen upphör hösten 2009. Finland förbereder sig ocksÅ pÅ att dra bort sina trupper ur EU:s Althea-operation i Bosnien och Hercegovina. Man bereder sig för ett fortsatt deltagande i Tchad och avsikten är att ansvaret för genomförandet av den militära krishanteringsoperationen ska överföras frÅn EU till FN i mars 2009. Möjligheterna att öka Finlands deltagande i ISAF utreds.

Deltagandet i civil krishantering har ökat i År. Antalet finländska experter pÅ civil krishantering beräknas öka till ca 150. Den största utmaningen är EU:s rättsstatsinsats EULEX Kosovo. Finland deltar i insatsen med ca 60 experter som i huvudsak är poliser och representanter för domstolsväsendet, fÅngvÅrden och gränsbevakningen.

Vid mötet behandlades ocksÅ förberedelserna inför OSSE:s utrikesministermöte den 4—5 december 2008 i Helsingfors. 

Ytterligare information: krishantering: avdelningschef Pilvi-Sisko Vierros, tfn (09) 1605 5032, utrikesministeriet och försvarsrÅdet Helena Partanen, tfn (09) 1608 8135, försvarsministeriet; OSSE:s ministermöte: chefen för sekretariatet för Finlands OSSE-ordförandeskap Aleksi Härkönen, tfn (09) 1605 5496, utrikesministeriet.

kriisinhallinta