Suomen lahjoittamista koronarokotteista ensimmäinen erä Norsunluurannikolle

Suomen lahjoittamista koronarokotteista ensimmäinen erä Norsunluurannikolle

Suomen rokotelahjoitusten toimitukset ovat käynnistyneet. Ensimmäinen erä kehittyville maille lahjoitettavista covid-19-rokotteista saapui torstaina 4. marraskuuta Abidjaniin, Norsunluurannikolle. Koronarokotteet jaetaan EU:n yhteisestä päätöksestä COVAX-mekanismin kautta.

Suomi lahjoittaa 3,65 miljoonaa koronarokotetta kehittyviin maihin. Kuvassa maapallon ja rokoteruisku, mistä lähtee nuolia Suomesta eri maanosiin.

Norsunluurannikko saa Suomelta 98 400 annosta Astra Zeneca -rokotetta. Suomen lahjoituksia lähtee tämän jälkeen viikoittain eri puolille maailmaa. 

Suomi lahjoittaa syksyn aikana noin 3,65 miljoonaa koronarokotetta matalan ja keskitulon valtioille. Valtioneuvosto päätti syyskuussa lahjoittaa kolme miljoonaa Astra Zeneca- ja 650 000 Johnson & Johnson -rokoteannosta. Rokotteiden yhteisarvo on 10 miljoonaa euroa. 

Suomi on sitoutunut, yhdessä muiden EU-jäsenmaiden ja Euroopan komission kanssa, solidaarisuuteen pandemian hoidossa EU:n Team Europe -yhteistyön kautta. Team Europe -yhteistyön tavoitteena on lahjoittaa 250 miljoonaa rokoteannosta ennen vuodenvaihdetta COVAX-jakelumekanismiin. 

Suomi painottaa rokotteiden ohjaamista yhteistyömekanismi COVAX AMC:n kautta sinne, missä niitä eniten tarvitaan, kuten Afrikkaan. 

”Suomi pitää rokotesolidaarisuutta erittäin tärkeänä. Rokotteiden saatavuuden tukeminen on välttämätöntä köyhempien maiden auttamiseksi ja taudin globaalin leviämisen estämiseksi. Tämä edistää myös Suomen terveysturvallisuutta ja maailmantalouden elpymistä”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Lahjoituksilla ei ole vaikutusta rokotteiden saatavuuteen Suomessa. Pandemian alkuvaiheessa covid-19-rokotteita varattiin EU:n rokotehankintojen kokonaisuudessa Suomen käyttöön yli kansallisen tarpeen. 

Lahjoitettavat rokotteet ohjataan suoraan kansainvälisiltä lääketehtailta kohdemaihin. Kansainvälinen rokoteyhteistyömekanismi COVAX koordinoi rokotteiden jakelua. Se on tärkein monenvälisen yhteistyön kanava covid-19-rokotteiden tasavertaisen globaalin saatavuuden varmistamiseksi. COVAXin piirissä toimiva COVAX AMC (Advanced Market Commitment) tukee erityisesti matalan ja keskitulotason maiden rokotteiden saatavuutta. 

COVAX-rokoteyhteistyömekanismia hallinnoi rokoteliittouma Gavi, jonka kumppaneita ovat muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailmanpankki.

EU on COVAX-rokoteyhteistyömekanismin merkittävä tukija. Suomi tukee EU-yhteistyön eli Team Europe -yhteistyön kautta COVAX AMC -rokoteyhteistyömekanismia rokotteiden lahjoittamiseksi matalan ja keskitulotason maille.

Lisätietoja:

Lähetystöneuvos Eija Limnell, Kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikkö, puh. + 358 50 576 8985
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, puh. +358 50 574 1729

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi