Suomen ja Venäjän talouskomission puheenjohtajat tapaavat

Suomen ja Venäjän talouskomission puheenjohtajat tapaavat

Tiedote 4/2018
15.1.2018

Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen talouskomission puheenjohtajat tapaavat Moskovassa 16.1. Suomen puolen puheenjohtajana toimii ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen. Venäjän puolen puheenjohtaja on varapääministeri Dmitri Kozak.

”Suomen ja Venäjän kaupassa on myönteinen vire. Samalla vaikeuksia aiheuttaa Venäjän kiristyvä tuonninkorvausohjelma ja pöydällä on useita yksittäisiä haasteita, kuten Venäjän mahdollinen rajoitus koivutukkien viennille. Pyrin vaihtamaan varapääministeri Kozakin kanssa tietoja tilanteesta ja edistämään ongelmien ratkaisemista”, ministeri Mykkänen toteaa.

Ministeri Mykkänen osallistuu Moskovassa myös Gaidar-foorumiin. Kyseessä on vuosittain järjestettävä Venäjän taloustilannetta ja maailmantalouden trendejä käsittelevä tapahtuma, joka kokoaa yhteen talouden asiantuntijoita ja vaikuttajia eri maista. Ministeri Mykkänen pitää puheen foorumin pääpaneelissa, jossa puhuu myös pääministeri Dmitri Medvedev. Lisäksi ministeri tutustuu suomalaisyritysten toimintaan ja käy keskustelut Venäjän talouskehitysministeri Maksim Oreškinin kanssa.

Talouskomission tehtävänä on parantaa suomalaisten ja venäläisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja edistää Suomen ja Venäjän kaupallis-taloudellisia suhteita. Talouskomission alaisuudessa toimii 15 toimialakohtaista työryhmää ja yhdeksän alueellista työryhmää. Puheenjohtajatapaamisessa käsitellään muun muassa kauppavaihtoon, energiayhteistyöhön ja Venäjän liiketoimintaympäristöön liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtajat keskustelevat myös yksittäisten suomalaisyritysten Venäjällä kohtaamista haasteista.

Suomen ja Venäjän välinen kauppa on ollut nousussa vuoden 2016 lopulta lähtien. Venäjä on Suomen kuudenneksi tärkein vientimaa ja toiseksi tärkein tuontimaa. Suomalaisinvestointien arvo maassa on noin 12 miljardia euroa.

Kauppaa käydään Venäjän kanssa sekä EU:n talouspakotteiden että Venäjän vastapakotteiden asettamissa rajoissa. EU:n talouspakotteet on sidottu Minskin sopimuksen toimeenpanoon.

Lisätietoja: ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. +358 295 350 633 / +358 50 4377 560, yksikönpäällikkö Jaakko Lehtovirta puh. +358 295 351 784 / +358 50 3120 537.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.