Suomen ja Ukrainan välinen talouskomissio käsittelee energiatehokkuutta ja opetusyhteistyötä

Suomen ja Ukrainan välinen talouskomissio käsittelee energiatehokkuutta ja opetusyhteistyötä

Suomen ja Ukrainan hallitusten välinen talouskomissio kokoontuu Kiovassa 18.9.2018. Taloudellisten ulkosuhteiden alivaltiosihteeri Markku Keinäsen ja Ukrainan opetusministeri Liliia Hrynevychin luotsaamassa kokouksessa pureudutaan Suomen ja Ukrainan väliseen talousyhteistyöhön.

EU:n ja Ukrainan välisen vapaakauppasopimuksen (Deep and Comprehensive Free Trade Area, DCFTA) toimeenpano on alkanut tuottaa tuloksia vauhdittaen myös Suomen ja Ukrainan välistä kauppaa. Vuonna 2017 Suomen vienti Ukrainaan kasvoi 15 prosenttia ylittäen arvoltaan 199 miljoonaa euroa. Tuonti Ukrainasta Suomeen kasvoi 40 prosenttia ollen arvoltaan lähes 106 miljoonaa euroa. Vapaakauppa, Ukrainan elpyvä talous, uudistukset ja kansainvälisten rahoituslaitosten mahdollisuudet tekevät Ukrainasta Suomelle kiinnostavan ja maantieteellisesti läheisen kohdemarkkinan.

Ukrainan markkinoilla toimii tällä hetkellä satakunta suomalaisyritystä. Suomalaisten suorien investointien määrä on arvoltaan 122 miljoonaa euroa. Suomalaiselle osaamiselle olisi kysyntää Ukrainassa muun muassa maataloudessa, informaatioteknologiassa, energia-, jäte-, ja terveydenhuollossa, satamainfrastruktuurissa ja koulutuksessa.

Suomi on tukenut Ukrainaa vuodesta 2014 lähtien yli 37 miljoonalla eurolla, joka on koostunut kehitysyhteistyöstä, humanitaarisesta avusta ja asiantuntijoista. Lisäämme kehitysyhteistyötä 15 miljoonalla eurolla vuosille 2018-2021. Tuki kohdistetaan erityisesti opetussektorille ja energiatehokkuuteen. Suomi osallistuu Ukrainan peruskoulu-uudistukseen, on lähettänyt opetusalan asiantuntijan Ukrainan tukiryhmään Brysseliin (Support Group for Ukraine, SGUA) ja vahvistanut Kiovan suurlähetystöä opetussektorin neuvonantajalla. Tukeemme sisältyy myös Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö Nefcon perustama energiatehokkuusrahasto. Suomella on yli 20 tarkkailijaa Ukrainan konfliktia tarkkailevassa Etyjin siviilikriisinhallintamissiossa (Special Monitoring Mission, SMM).

Lisätietoja: Ukraina-maavastuuvirkamies Tuomas Kinnunen, puh. +358 295 350 054.