Suomen ja Kazakstanin hallitusten välinen talouskomissio kokoontuu Astanassa

Suomen ja Kazakstanin hallitusten välinen talouskomissio kokoontuu Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa 28.2.-1.3.2019. Suomen puheenjohtajana toimii ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen ja Kazakstanin puheenjohtajana energiaministeri Kanat Bozumbajev.

Edellinen kokous pidettiin Helsingissä maaliskuussa 2017. Kokouksen yhteydessä järjestetään seminaari suomalaisille yrityksille.

Talouskomission päätehtävänä on parantaa yritysten toimintamahdollisuuksia ja kauppaa sekä luoda yhteyksiä yritysten ja viranomaisten välille. Kokouksessa käsitellään kauppaa ja yritysten toimintamahdollisuuksia Kazakstanissa sekä energia-, liikenne-, ympäristö-, maatalous- ja koulutusyhteistyötä. Uutena aiheena on digitalisaatio. Kazakstanilla on luonnonvaroja ja resursseja, joiden hyödyntämiseen suomalaisilla on osaamista ja teknologiaa. Kaupan kasvattamiselle on potentiaalia.

Kazakstan on Suomen suurin kauppakumppani Keski-Aasiassa. Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev vieraili Suomessa lokakuussa 2018 tavaten myös suomalaisia yrityksiä. Vierailun yhteydessä allekirjoitettiin 23 yhteisymmärryspöytäkirjaa (MoU).

Suomi on ratifioinut EU:n ja Kazakstanin välisen tehostetun yhteistyö- ja kumppanuussopimuksen (Enhanced Partnership and Cooperation Agreement, EPCA) vuonna 2017. Sopimus syventää EU:n ja Kazakstanin välisiä suhteita eri sektoreilla, kuten poliittisissa suhteissa, oikeusalalla ja taloudessa.

Lisätietoja: ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Tuuli-Maaria Aalto puh. +358 50 527 8459 ja lähetystöneuvos Päivi Karhio-Szilvay, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikkö, puh. 0295 350 050.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.