Suomen Canberran suurlähetystörakennus vihittiin käyttöön

Suomen uusi lähetystörakennus Canberrassa vihittiin käyttöönsä perjantaina 1. helmikuuta. Modernia suomalaista arkkitehtuuria Washingtonin, Berliinin ja Tukholman suurlähetystöjen tapaan edustava rakennus on saanut runsaasti huomiota Australian mediassa jo ennen avajaisia.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan sairastuttua avajaispuheen piti alivaltiosihteeri Pertti Torstila, jonka mukaan on perusteltua kohottaa Suomen läsnäoloa Australiassa. Canberra on Suomen edustustoverkon kaukaisin piste, josta käsin katetaan koko valtava Australian ja Oseanian alue. Suomea ja Australiaa yhdistää myös 30 000 australiansuomalaisen joukko, joka on voimavara kummallekin maalle.

Australian vt. valtiosihteeri Alan Thomas toivotti Suomen modernin arkkitehtuurin tervetulleeksi Yarraluman puistomaiseen lähetystökaupunginosaan, josta on tullut yksi Canberran matkailunähtävyyksistä. Monet maat ovat tuoneet sinne näytteille omaa arkkitehtuuriaan.

Suurlähetystörakennuksesta vuonna 1997 pidetyn arkkitehtuurikilpailun voitti Vesa Huttunen (arkkitehtitoimisto Hirvonen&Huttunen), jonka ehdotus oli nimeltään Ilmarinen – sekä Kalevalan sepän että etenkin Suomen sodanaikaisen laivaston panssarilaivan mukaan. Sen inspiroima rakennus Australian sisämaassa eukalyptuspuiden keskellä sisältää monia merellisiä piirteitä, joita australialaiset arkkitehtuurikriitikot ovat kiitelleet.

Ulkoisesta näyttävyydestään huolimatta rakennus on lattiapinta-alaltaan vain 800 neliömetriä. Toimistojen lisäksi siinä on monitoimitila yleisötilaisuuksia ja näyttelyitä varten sekä yhden työntekijän asunto. Rakennus on saanut kiitosta myös maalämpöenergiaa hyväksi käyttävästä ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmästään.







Canberran lähetystön esite englanniksi

Alivaltiosihteeri Torstilan avajaispuhe englanniksi