Suomelta tukea Sahelin turvallisuusjoukoille

Suomelta tukea Sahelin turvallisuusjoukoille

Suomi tukee Sahelin alueen maiden yhteisten turvallisuusjoukkojen kehittämistä 900 000 eurolla.Tuki kanavoidaan EU:n African Peace Facility -rahaston kautta ja se suunnataan joukkojen yleiseen materiaalitukeen ja palveluihin. Suomen tukea ei voida suunnata aseisiin tai muuhun tappavaan materiaaliin.

Viiden Sahelissa sijaitsevan Afrikan maan muodostama ns. G5-maiden ryhmä (Burkina Faso, Mauritania, Mali, Niger ja Tšad) päätti vuoden 2017 alussa perustaa maiden yhteiset turvallisuusjoukot. Aloitteella maat pyrkivät vastaamaan alueen turvallisuushaasteisiin, kuten terrorismiin, huumekauppaan ja ihmissalakuljetukseen. Joukot tulevat olemaan 5000 sotilaan vahvuiset.

G5-joukot tarvitsevat kuitenkin ulkopuolista tukea saavuttaakseen täyden toimintakyvyn. Euroopan komissio on päättänyt tukea aloitetta ja luonut tätä varten tukimekanismin.

"On positiivista, että alueen maat ottavat itse vastuuta omasta turvallisuudestaan. Se vähentää alueen ongelmien heijastusvaikutuksia myös Eurooppaan", ulkoministeri Timo Soini korostaa.

Brysselissä järjestetään 23.2. Sahelin poliittista, turvallisuus- ja kehitystilannetta koskeva korkean tason konferenssi, jossa G5-maiden aloite on esillä. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä.

Lisätietoja: Apulaisosastopäällikkö Timo Kantola, puh. +358 295 351 477

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi