Suomelta lisää hätäapua Afganistanin kriisin uhreille

Ulkoministeriö antaa kymmenen miljoonaa markkaa lisäapua Afganistanin kriisin uhreille. Kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi on päättänyt tuesta, joka myönnetään Suomen Punaisen Ristin ja YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun UNHCR:n kautta. Päätöksen jälkeen Suomen humanitaarinen apu Afganistanille nousee tänä vuonna yhteensä 23,5 miljoonaan markkaan.

Afganistanin jo entuudestaan heikko humanitaarinen tilanne on nopeasti huonontunut. New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskujen jälkeen pelko Yhdysvaltain vastaiskusta Afganistaniin on yltynyt, ja suuri määrä afgaaniväestöä on paennut kotiseuduiltaan. YK:n arvioiden mukaan jopa kaksi miljoonaa afganistanilaista pyrkii pakoon naapurimaihin. Suuri osa suuntaa Pakistaniin, jossa on jo ennalta lähes kaksi miljoonaa afgaanipakolaista. Iranissa heitä on noin puolitoista miljoonaa, ja tilanteen arvellaan pahenevan jatkuvasti.

Hätää kärjistää talven lähestyminen: lumentulo katkaisee tiet, ja ihmiset jäävät vuoristoalueiden koviin pakkasiin vaille suojaa. Telttojen, huopien ja lämmityslaitteiden lisäksi pulaa on muun muassa puhtaasta vedestä, lääkkeistä, hiilestä ja lämpimistä vaatteista. Jo ennen tämänhetkistä kriisiä miljoonat afganistanilaiset olivat jääneet hätäavun varaan maata vuosia koetelleen kuivuuden sekä pitkään jatkuneen aseellisen konfliktin vuoksi.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja kansainväliset avustusjärjestöt julkistivat syyskuun lopussa yhteisvetoomuksen Afganistanin kriisin uhrien avustamiseksi puolen vuoden aikana. Vetoomuksen loppusumma on 584 miljoonaa dollaria, josta välittömästi tarvittaisiin 130 miljoonaa dollaria.

Suomen kymmenen miljoonan markan lisäavusta viisi miljoonaa on päätetty antaa UNHCR:lle. Toiset viisi miljoonaa myönnetään SPR:n kautta Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle.
UNHCR valmistautuu uusien pakolaisleirien perustamiseen Afganistanin naapurimaissa: niin Pakistanissa ja Iranissa kuin Tadzhikistanissa ja Turkmenistanissa.

Punainen Risti pyrkii jakamaan ruoka-apua ja välttämättömiä taloustarvikkeita sekä Afganistanin sisällä että pakolaisten parissa Pakistanissa, Iranissa, Turkmenistanissa ja Tadzhikistanissa.

Lisätietoja UM:n kehitysyhteistyöosastolla antavat lähetystöneuvos Timo Karmakallio, 1341 6342, timo.karmakallio@formin.fi, ulkoasiainneuvos Kimmo Pulkkinen, 1341 5694, kimmo.pulkkinen@formin.fi sekä tiedottaja Erja-Outi Heino, 1341 6379, erja-outi.heino@formin.fi. Kehitysyhteistyön verkkopalvelu global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)










global.finland.fi'n Afganistan-sivu(Linkki toiselle web-sivustolle.)