I de finländska sommaremojierna grillar man, spelar boboll och musicerar

I de finländska sommaremojierna grillar man, spelar boboll och musicerar

Pressmeddelande 91/2016
12.5.2016

I dag, på finskhetens dag, ger Finland ut en ny uppsättning Finland-emojier (humörfigurer och bildsymboler som uttrycker finskhet och finska känslor). Finland-emojierna kompletteras med 17 nya bildsymboler med sommartema. Som det första landet i världen offentliggjorde Finland i december 2015 nationella emojier.

Boboll

I bildgalleriet för Sommarfinland ingår bl.a. en midsommarbrasa, en klotgrill, blåbär och vårt nationalspel boboll. På allmänhetens begäran har den somriga emojisamlingen också två vänner från djurvärlden, nämligen den finska hästen och saimenvikaren.

Bland kända finländare har Finlands genom tiderna mest framgångsrika fotbollsspelare Jari Litmanen och musikvärldens superstjärnor kapellmästaren Susanna Mälkki och heavysoprano Tarja Turunen fått egna emojier. Alla emojierna får dessutom sin beskärda del av Muminmammans omsorg: Muminmamman gästar nämligen Finland-emojierna från Moomin Characters egen samling av Mumin-emojier.

Den första samlingen Finland-emojier, som gavs ut i fjol på webbplatsen ThisisFINLAND som en del av utrikesministeriets julkalender, har varit en enorm succé ute i världen.

"De emojier vi gav ut före jul har nått ut till närmare 200 miljoner människor i hela världen. Vi ville komplettera emojierna med ett stycke Sommarfinland, eftersom Finland och finskheten har ett nära samband med årstidernas växling och med hur de påverkar oss. Också i planeringen av sommaremojierna har vi prioriterat humorn", berättar Petra Theman, som är chef för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati.

Finland-emojierna omfattar nu sammanlagt 49 emojier. Finland emojis -appen kan laddas ner gratis för Android-apparater  via Google Play -appbutiken och för iOS-apparater från App Store senare i maj. De kan också laddas ner i bildformat på webbplatsen ThisisFINLAND, på adressen finland.fi/emoji. På ThisisFINLAND-webbplatsens emoji-sida finns även en beskrivning av vad varje emoji uttrycker. Beskrivningarna ges på de sedvanliga ThisisFINLAND-språken (engelska, spanska, kinesiska, ryska, tyska, franska och portugisiska), men också på japanska, eftersom emojierna är ett symbolspråk som har sitt ursprung i Japan.

För att Finland-emojierna ska se likadana ut i all terminalutrustning ges de ut som s.k. stickers. Finland ansöker om att få fyra tidigare utkomna Finland-emojier inkluderade i emoji-tangentbordet för teckenstandarden Unicode. Om emojierna tas in bland Unicode-emojierna kommer de att finnas på emoji-tangentborden i all terminalutrustning och tillgängliga i teckenurvalet för textmeddelanden och för alla sociala mediekanaler. Finland-emojierna har ritats och formgivits av Art Director Bruno Leo Ribeiro i samarbete med utrikesministeriet.

Finland-emojierna
ThisisFINLAND

Mer information:
Petra Theman
enhetschef, ambassadråd
utrikesministeriet, enheten för offentlig diplomati
+358 295 351 558


Muualla verkossa